
Сьогодні готувати нічого не будемо, а обпалюватимемо казан подарований мені на день народження. Посуд новий, оброблений технічною олією для захисту від іржі. Покажу вам простий спосіб випалення без жодної води та теорії. Ми не використовуватимемо сіль, я взагалі не знаю навіщо це потрібно перебуваючи на природі. Сіль застосовується для обробки в квартирі, щоб у ній затримувався дим, що походить від казана.
Для випалення потрібно
- Нова губка для миття посуду
- Вода – 3 літри
- Олія лляна або соняшникова – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Зміст
- Як обпалити казан перед першим використанням на багатті
- Як обпалити чавунний казан у домашніх умовах
- Порада з догляду за чавуном
Як обпалити казан перед першим використанням на багатті
Наша мета, прожарити казан і спалити технічне масло, яким він оброблений з усіх боків
Ставимо його на багаття без кришки
Дивіться уважно, ліворуч з’явилася матова сіра частина, нам потрібно добитися того, щоб він цілком став такого ж кольору.
Щоб цього досягти швидше, казан слід нахиляти боком до вогню
Залишилося зовсім небагато і випалення буде завершено
Даємо йому охолонути, наливаємо в нього літр води
Три губки всередині казана, змиваємо масляний нагар
Промиваємо всі ділянки, включаючи вушка
Виливаємо брудну воду, наливаємо ще, миємо таким чином 3 рази
Ставимо промитий казан назад на вогонь, чекаємо поки він обсохне
Якщо ви помітите, то він трохи рижів усередині, так і має бути, тепер треба прожарити його з олією
Наливаємо півсклянки олії, чекаємо, коли вона закипить
На форумах пишуть, що робити це краще лляною олією, але якщо немає можливості її придбати, то підійде і рослинне.
Тепер ложкою або шумівкою, зачерпуємо гарячу олію з дна та поливаємо стінки казана
Читайте також: Компот з винограду на 3-літрову банку – рецепти на зиму без стерилізації
Проливати треба всі доступні ділянки, включаючи вушка та виїмку для кришки, це забезпечить нержавіючий шар на посуді.
Зливаємо використану олію, наливаємо ще, додаємо порізану на чотири частини цибулину.
Обсмажуємо цибулю в киплячому маслі, попутно поливаючи ним стінки. Цією дією ми налаштовуємо казан на приготування перших продуктів
Цибуля стала золотистого кольору, процес прожарювання та випалювання підійшов до кінця
Виливаємо вміст, споліскуємо, посуд готовий до роботи
Тепер після приготування ніколи не користуйтесь миючим засобом, тільки легке споласкування та протирання губкою. З кожним разом масляний шар буде густішим, а їжа смачніша і апетитніша.
Як обпалити чавунний казан у домашніх умовах
Необхідний інвентар:
- Газова плита
- Сіль – 1 кг
- Рослинна олія – 100 мл
- Цибуля – 1 шт.
Ретельно моєму казан засобом для посуду. Робимо ми це лише 2 рази, один зараз, другий після випалювання, більше миючими засобами до нього не торкаємось.
Поле кожного приготування змиваємо водою з легким погладжуванням губкою. Оскільки після всіх процедур на ньому буде тонкий захисний шар, який не можна змивати.
Засипаємо пачку солі в чавунний казан
Сіль потрібна лише для того, щоб вбирати в себе дим, що походить від згоряння промислового масла
Смажимо помішуючи сіль, прожарюємо казан в домашніх умовах 30-40 хвилин на вогні вище середнього
Піднімаємо ємність, прожарюємо боки з усіх чотирьох сторін, де знаходяться вушка, по 5 хвилин.
Котел повністю обпалений, даємо йому охолонути до кімнатної температури
Важливо!
Не можна ставити гарячий чавун під холодну воду, є ризик того, що він лусне
Використану сіль я залив водою, подивіться якою темною вона стала. Вона ввібрала в себе весь гар, який міг осісти у ваших легенях і на стінах кухні.
Читайте також: Макарони по-флотськи з фаршем: Рецепти смачної страви
Моєму чавунний казан чистячий засіб востаннє
Ставимо на плиту, включаємо газ на всю, необхідно повністю позбавитися вологи після миття
Наливаємо олію, доводимо до гарячого стану
Акуратно, шумівкою, обливаємо стінки казана, робимо це 10-15 хвилин
Щоб не забризкати плиту, змочуємо ганчірочку та протираємо нею виїмку та вушка
Заключним етапом надаємо перший смак казану, робиться це цибулею
Ріжемо не очищаючи на четвертинки, кидаємо в гарячу олію
Тепер цим цибулькою промазуємо наш чавунний казанчик хвилин 5-7. Після остигання зливаємо, споліскуємо водою і готово
Прокалювання з випалом пройшло успішно, апарат готовий до роботи
Порада з догляду за чавуном
- Після приготування їжі закип’ятити в казані воду, дати охолонути, протерти губкою.
- Злити, нагріти на максимальному вогні та прожарити 2-3 хвилини
- Після остигання, змастити стінки олією і прибрати в сухе місце