
Скоро підійде до кінця збирання помідорів, і це прекрасний шанс для домогосподарок зайнятися консервацією, квашеньем і засолкою. Всі ці способи заготовок розрізняються за технологією, але смачніше всього томати виходять саме після засолювання у відрі або бочці, так як у вас є можливість відкоригувати смак в будь-який момент і спробувати помідори на кожному етапі.
Якщо ви зібралися робити заготовки на зиму у великих ємностях літрів на 10, то повинні розуміти, що гарячий спосіб займе у вас багато часу, тим більше, є ризик обпектися.
Важливо: помідори, засолені холодним способом, зберігають більше корисних вітамінів, ніж піддані термічній обробці.
Інгредієнти
- помідори 3 кг
- вода 5 л
- перець чилі 4 шт.
- сіль 5 ст. л.
- перець горошком 5 шт.
- кріп 1 пучок
- петрушка 1 пучок
- цукор 1 ст. л.
- часник 1 голівка
На порцію
Калорії: 3.1 ккал
Білки: 0.1 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 0.7 м
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
Посуд, в якому будете проводити засолку, ретельно вимийте і висушіть. Навіть якщо на перший погляд ємність здається вам чистою, насправді у ній тисячі різних мікробів.
Помідори і перець гарненько промийте в проточній воді, злегка обсушіть рушниками. Для засолювання використовуйте тільки щільні помідори без чорних плям. Якщо в ємності виявиться який-небудь перезрілий плід, то він зможе зіпсувати всю заготовку. Відкладіть пошкоджені томати в бік, їх надалі можна буде використовувати для аджики або кетчупу.
Кріп і петрушку промийте та висушіть. Взагалі, у кожної домогосподарки є унікальний набір зелені, яку вони зазвичай використовують для консервації. Хтось додає селера, листя смородини, вишні або хрону. Робіть так, як вам подобається.
Всю зеленушку подрібнюємо і викладаємо на дно ємності.
Додаємо туди перець горошком і чилі, який можна порізати на шматочки або залишити цілою, просто зробивши кілька проколів по всій довжині. Ви можете вільно регулювати гостроту страви, так як основна гіркота у перцю міститься якраз в насінні.
Рівними і акуратними шарами викладаємо томати. Багато домогосподарки використовують для засолювання недозрілі зелені помідори, так як вони більш соковиті і густі, а після приготування не лопаються.
Готуємо розсіл: у холодній чистій воді розчиняємо сіль і цукор в зазначених пропорціях. Ви можете спробувати розсіл і відрегулювати смак за бажанням. Потім заливаємо водою ємність з помідорами (бочку або відро).
Виставляємо зверху дерев’яний круг, піднос або широке блюдо, придавлюємо гнітом.
На кілька днів залиште помідори при кімнатній температурі, щоб запустити процес бродіння, а потім перенесіть в льох або підвал. Через два тижні можна пробувати помідори або залишити їх ще на місяць, приємного апетиту!
Читайте також: Грибна ікра з опеньків на зиму рецепти приготування
Багато сучасні рецепти поєднують в собі технології квашенья, засолювання і бродіння, і кожне таке приготування унікальна, як і смак томатів. Обов’язково пробуйте робити різноманітні зимові заготовки, експериментувати з кількістю інгредієнтів і використовувати холодні і гарячі способи засолювання. Удачі!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.