
Кожній господині хочеться і взимку продовжувати балувати своїх близьких смачними овочевими закусками. Аджика з яблук, помідорів, солодкого перцю додасть соковитість і пікантність будь-якої страви. До того ж, калорійність у такого соусу набагато нижче, ніж у заводських аналогів, так і користі більше.
Порада: яблука для аджики потрібно брати зелених сортів, так як в них більше кислоти, необхідної для соусу. За бажанням плоди можна очистити від шкірки, а можна її залишити.
Зміст
- Аджика «сільська»
- Домашня аджика з томатної пасти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Класична аджика
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Аджика «сільська»
Якщо ви віддаєте перевагу негострим закусок, в яких є велика кількість овочів, то «сільська» аджика ідеально для вас підходить. Цей соус виходить смачним, пікантним, він відмінно доповнить будь-яке м’ясне, рибне блюдо.
Інгредієнти
- Помідори 2.5 кг
- Яблука 1 кг
- Морква 900 г
- Перець болгарський 1 кг
- Часник 200 г
- Перець гострий 2-3 шт.
- Сіль 150 г
- Цукор 200 г
- Оцет 3% 200 г
- Олія рослинна 250 мл
На порцію
Калорії: 72 ккал
Білки: 1 г
Жири: 3 р
Вуглеводи: 10 г
Кроки 2 год. 30 хв. Відео-рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для аджики: переберіть, помийте і обсушіть на паперовому рушнику помідори, солодкий і гострий перець, яблука. Томати розрізати на 4 частини і покладіть в глибоку миску.
Солодкий перець очистіть від плодоніжок. Розріжте на невеликі смужки.
Розріжте на половинки яблука, видаліть серцевину з насінням. Очищені часточки наріжте на невеликі кубики і складіть в окремий посуд.
Моркву очистіть і натріть на крупній тертці — нарізка займе набагато більше часу. Моркви при бажанні можна взяти менше, ніж заявлено в рецепті. Від цього смак соусу не зіпсується.
Зубчики часнику звільніть від лушпиння. Якщо вони великі, то розріжте їх навпіл. Гострий перець розріжте на смужки, намагаючись прибрати насіння. Вони можуть надати закуски дуже гострий смак.
Щоб закуска апетитно виглядала, всі овочі, а також яблука потрібно перемолоти в м’ясорубці. Часник видавити окремо.
Всі очищені і нарізані овочі висипте в глибоку емальовану каструлю або чавунний казан. Додайте в суміш сіль, рослинне масло і цукор. Доведіть томатну масу до кипіння. Потім зменшіть температуру і уваривайте, періодично помішуючи, 45 хвилин.
Додайте в масу оцет, часник і доварюйте соус ще 5-10 хвилин.
Поки соус доваривается, приготуйте банки. Ретельно вимийте їх, потім обдайте окропом. Те ж виконайте з кришками. Можна банки відправити на 5 хвилин у розігріту до 150-180 градусів духовку, розмістивши їх шийкою вниз на деко.
Ще гарячу аджику розкладіть в стерильні банки і закатайте. Бажано перевернути ємності вгору денцем і укутати в рушники або покривало. Через 5 годин банки можна діставати та складати на полиці. Аджика на зиму готова!
Порада: аджику можна приготувати за цим рецептом, тільки без додавання яблук. Тоді соус вийде більш гострим.
Домашня аджика з томатної пасти
Замінити помідори в рецепті можна на томатну пасту. З нею закуска виходить більш однорідною на відміну від соусів з помідор. На смак аджики це сильно не позначиться, але час допоможе заощадити. Головне — правильно вибрати томатну пасту в магазині: в її складі не повинно бути крохмалю, консервантів, загусників.
Читайте також: Кетчуп з помідорів: рецептура по ГОСТ СРСР з болгарського перцю на зиму через соковижималку
Час приготування: 3,5 години
Кількість порцій: 30
Енергетична цінність
- жири – 0.1 г;
- білки – 1.7 г;
- вуглеводи – 8 г;
- калорійність – 39 ккал.
Інгредієнти
- солодкий перець – 1 кг;
- яблука – 250 г;
- часник – 200 г;
- гіркий перець – 200 р;
- томатна паста – 200 г;
- сіль – 50 р.
Покрокове приготування
- Перці і часникові зубці очистіть. У яблук потрібно вирізати серцевину. Наріжте їх шматочками.
- Пропустіть всі компоненти через м’ясорубку. Додайте в отриману масу сіль, томатну пасту, ретельно розмішайте і поставте на вогонь.
- Варити аджику краще в емальованій каструлі з високими бортами. Час варіння — 2,5–3 години на слабкому вогні. Соус потрібно постійно помішувати, щоб він не підгорів.
- В кінці додайте спеції за смаком. Це можуть бути коріандр, хмелі-сунелі, насіння кропу.
- Ще гарячою розлийте аджику в банки, попередньо ошпарені окропом, і закрутіть. Взимку така закуска стане відмінним доповненням до котлет або запеченої в духовці курці.
Порада: нарізати перець чилі краще в гумових рукавичках. Тоді він не обпече руки.
Класична аджика
Основним інгредієнтом класичної аджики вважається перець. А ось солодкий або гострий — залежить від ваших побажань. Такий варіант соусу передбачає додавання лише спецій, підсилюють смак і аромат. Класична аджика готується набагато швидше і не вимагає величезних фінансових витрат.
Час приготування: 1,5 години.
Кількість порцій: 30
Енергетична цінність продукту
- білки – 2.7 м;
- жири – 0.1 г;
- вуглеводи – 11.6 м;
- калорійність – 56 ккал.
Інгредієнти
- солодкий перець – 1 кг;
- червоний стручковий перець (чилі) – 200 г;
- часник – 300 г;
- сіль – 150 г;
- коріандр, насіння кропу, хмелі-сунелі – по 50 р.
Читайте також: Соус з помідорів і яблук на зиму: дуже смачний рецепт з яблуками
Покрокове приготування
- Паприку і гострий перець вимийте, висушіть на паперовому рушнику. Відріжте плодоніжки, ретельно видаліть насіння з гострого перцю.
- Наріжте овочі на середні шматочки і подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера до однорідної маси.
- Окремо порубаєте очищені часникові зубчики, коріандр і насіння кропу. Отриману суміш, а також сіль, хмелі–сунелі висипте в перетертий перець і ретельно перемішайте.
- Аджика готова, тепер дайте їй настоятися. Після цього соус можна розлити по банках і зберігати в холодильнику або в підвалі.
Порада: якщо злегка підсмажити сухі спеції на сковороді без масла, запах готової аджики буде яскравіше.
Вам залишилося тільки вибрати один з трьох варіантів приготування гостро-солодким аджики і відправитися на ринок за необхідними продуктами. Всього кілька годин на кухні — і холодними зимовими вечорами, за обідом або вечерею, ви завжди зможете подати на стіл «зігріваючу» закуску.