
Розсольник – споконвічно російська страва, яке бере свої коріння ще з давніх часів. Варіантів приготування цього ситного і смачного супу безліч, але за традицією він вариться на м’ясному бульйоні з додаванням солоних огірків і крупи. Однак, існують рецептури пісного супу з капустою, а ще — заготовки на зиму.
Пропонуємо познайомитися з класичним рецептом розсольнику, який ви вже зможете «підігнати» під свої смакові уподобання, спираючись на ті поради і фото, які наведені нижче.
Як приготувати розсольник з перловкою і солоними огірками
Інгредієнти
- телятина, вирізка 400 г
- картопля 300 г
- огірок солоний 180 г
- цибуля ріпчаста 80 г
- морква 85 г
- перловка 130 г
- масло рослинне для смаження
- кріп, зелень 1 невеликий пучок
- лаврушка 1 шт.
- перець горошком 3-5 шт.
- вода 2500 мл
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 72.6 ккал
Білки: 6.5 м
Жири: 0.4 г
Вуглеводи: 10.7 г
Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт
Перлову крупу необхідно перебрати, викинувши всі некондиційні зернятка, і гарненько промити під проточною водою.
Вирізку (за бажанням можна використовувати суповий набір з кістками, які додадуть більшого навару рассольнику) вимийте, акуратно зніміть ножиком всі плівочки.
Якщо ви використовуєте в якості м’яса молоду телятину, то її можна відварювати разом з крупою, бо час приготування у них ідентична. Якщо взята яловичина, то, безсумнівно, її варто піддавати термічній обробці довше. Отже, помістіть м’ясо та крупу в каструлю, наповніть її водою і поставте на плиту. На сильному вогні доведіть до початку процесу кипіння, а після варіть до готовності протягом 1,5 години на помірному вогні.
Поки основа для супу нудиться, займіться іншими інгредієнтами. Цибулю, моркву і картоплю очистіть.
Наріжте картоплю брусочками середньої величини.
Моркву і огірок наріжте тонкою соломкою або натріть на терці з великими отворами.
Цибуля нашаткуйте дрібненькими кубиками. Щоб при нарізці овочів у вас не сльозилися очі, попередньо промийте головку водою.
На сковороді нагрійте олію і обсмажте на ньому цибулю з морквою до легкого золотистого відтінку.
Додайте в зажарку огірки. За бажанням можете доповнити композицію різаними помідорами, у яких рекомендується видалити шкірку методом бланшування (приміщення овоча на кілька хвилин в окріп). У томатів також потрібно витягти насіння і використовувати виключно м’якоть.
До цього моменту м’ясо має вже добряче зваритися. Його необхідно дістати з бульйону шумівкою, порізати шматочками (можна і порвати руками) і відправити назад, додавши на цьому етапі картоплю.
Через хвилин 10 перекладіть в каструлю заправку.
Спробуйте розсольник на смак. Якщо вам здається, що він не має яскраво вираженої кислинки, додайте небагато (не більше склянки) огіркового розсолу.
Киньте кілька аркушів лаврушки і горошинами чорного перцю. Варіть суп, поки картопля не стане м’яким.
Читайте також: Гороховий суп з куркою – класичний покроковий рецепт з фото як варити, калорійність на 100 грам
Як приготувати розсольник: поради та загальні вимоги
Для того щоб правильно приготувати страву, дуже важливо знати і те, чи є нюанси успішного результату. У випадку з розсольником навіть крупа підбирається під певний вид м’яса. Саме тому ми зібрали для вас звід правил і порад приготування цієї страви.
Сам розсольник не дарма отримав свою назву, адже основним компонентом є солоний огірок. Він надає чарівність супу, роблячи його пізнаваним за рахунок насичення його кислинкою. Тому виключно солоні огірки придатні для його варіння. Маринований зеленець має нотки оцту і якоїсь насолоди, яка помітно змінить смак. Та до того ж і розсіл у багатьох випадках додається, а наявність консерванту в супі абсолютно ні до чого.
Порада: якщо в ході приготування ви використовуєте досить великі зеленці з щільною шкіркою і добре сформованими насінням, то ці складові огірка необхідно видалити. Для додання цікавого смаку супу радимо включити в його склад деякі корінці. Відмінно підійде петрушка чи селеру.
Розсольник можна готувати не тільки на основі м’яса, але і як пісне страву на бульйоні з овочів. Також він відмінно виглядає, якщо додавати деякі види риби з малою кількістю кісток. Альтернативу м’яса можуть скласти гриби, особливо сушені, які відрізняються яскраво вираженим ароматом. З ними суп завжди буде виходити просто чудово.
Якщо слідувати стародавнім рецептурами, то приготувати страву можна, використовуючи такі субпродукти, як нирки, потрошка або печінка. Любителі пікантності цілком можуть додати в суп кілька зубків пропущеного через прес (або натертого на міні-терочке) часнику. У деяких рецептах передбачено додавання маслин, оливок і лимона. Ці інгредієнти привнесуть в розсольник ще більше цікавих смакових акцентів.
Читайте також: Суп з сушених грибів в мультиварці – рецепт з фото, приготування в редмонд
І наостанок – про крупу. Вона повністю залежить від обраного в якості основи м’яса. Якщо ви використовуєте птицю (курку або індичку), то для них відмінний компаньйон – рис, до потрухів підійде ячна крупа, а ось для яловичини кращу партію зіграє перловка. Деякі додають в суп гречку, і анітрохи не втрачають смаку.
Найважливіше в кулінарній справі – не боятися експериментувати. Адже головне — як готувати, а з чого, вже знайдеться само собою. Приємного вам апетиту! І успіхів на такому терені!