
Одними з перших рецептів заготовок на зиму були ті, що солились в бочках. Збережені таким способом овочі володіли незвичайним смаком і ароматом, просочуючись терпкістю дерева, з якого виготовлялася тара.
З часом люди знайшли спосіб робити подібні соління в квартирних умовах. Більшість віддає перевагу бочковим огірків, але чому не запасти солоні помідори на зиму, які будуть точь-в-точь як бочкові? До того ж їх можна заготовляти в банках під залізну кришку, або капронову, не втрачаючи при цьому смакових якостях.
Зміст
- Рецепт засолювання помідорів холодним способом
- Рецепт солоних консервованих помідорів (під “бочкові”)
- Енергетична і харчова цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт “бочкових” гострих помідорів
- Енергетична і харчова цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Рецепт засолювання помідорів холодним способом
Найпростіший варіант отримання відмінної закуски без особливих зусиль. Для нього вам знадобиться всього лише томати, сіль і кілька ароматних трав і спецій.
Інгредієнти
- томати 1.5-1.7 кг
- часник зубками 6 шт.
- хрін, корінь 4 см
- смородиновий лист 3 шт.
- вишневий лист 3 шт.
- чорний перець 4 горошини
- сіль поварена 1 ст. л.
- петрушка, зелень кілька гілочок
На порцію
Калорії: 23.5 ккал
Білки: 0.8 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 5.1 г
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Для початку підготуйте всі компоненти майбутньої консервації, а також тару для неї (заявлена кількість розраховане на одну банку об’ємом в 3 літри). Ємності ретельно промийте, використовуючи порошок харчової соди. Овочі очистіть і гарненько промийте під проточною водою, щоб не залишилося навіть натяку на забруднення.
Корінь хрону нарубайте не дуже товстими кружечками. Зелень кілька разів розріжте ножем, в такому вигляді вона буде займати менше простору в банку. “Композицію” можете доповнити кількома корінцями петрушки, а також морквою або стручком гострого перчика.
Укладіть на дно банки 2/3 всієї зелені та корінців з часником, зверху утрамбуйте помідори. Вибирайте непереспелые плоди, краще ґрунтових сортів, з ніжною м’якоттю і щільною структурою. Щоб в ємність увійшло якомога більше томатів, час від часу струшуйте її.
Зверху накрийте овочі залишилася третю зелені, і поки відставте в сторону.
Тепер приготуйте розсіл. Для цього в необхідній кількості води розчиніть кам’яну сіль з розрахунку, що на 1 літр йде 1 столова ложка.
Залийте помідори сольовим розчином до верху і прикрийте поліетиленовими кришками. В такому стані поставте в холодне місце – це може бути як льох або підвал, так і холодильник. Знімати першу пробу можна вже через місяць-півтора.
Читайте також: Баклажани на зиму: найкращі рецепти по-вірменськи
Використовуйте для розсолу виключно чисту воду, без домішок. Ні в якому разі не заливайте томати проточною водою – в ній в чималих кількостях присутній хлорка, яка далеко не сприятливо впливає на заготовки. Якщо у вас є можливість набрати колодязної або свердловинної води – відмінно. На крайній випадок запасіться бутильованої в магазині. Нехай ви і витратите на це гроші, але будете впевнені, що ваші старання не пройдуть даром, а продукти збережуться надовго.
Порада: при такому способі засолювання не варто змішувати томати різних сортів. Овочі вибирайте однакової форми, розміру і ступеня стиглості.
Рецепт солоних консервованих помідорів (під “бочкові”)
В результаті виходять чудові помідорчики, які стануть “родзинкою” будь-якого святкового столу.
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 19
Енергетична і харчова цінність
- калорійність – 41.8 ккал;
- білки – 0.8 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 9.7 р.
Інгредієнти
- томати середні – 1600 м;
- часник – 5 зубків;
- перець солодкий (невеликий) – 1 шт.;
- морква (невелика) – 1 шт.;
- смородина, листя – 3 шт.;
- вишня, листя – 2 шт.;
- перець духмяний горошком – 3 шт.;
- кріп (парасольки, стебла) – 3 шт.;
- петрушка, зелень – 3 гілочки;
- цукровий пісок – 4 ст. л.;
- оцет столовий – 70 г;
- аспірин в таблетках – 2 шт.;
- сіль кам’яна – 2 ст. л.
Покрокове приготування
- Так як даний варіант засолювання “бочкових” помідорів передбачає закатку залізними кришками, то попередньо необхідно подбати про банки. Для початку їх гарненько промийте, не упускаючи жодного сантиметра поверхні, а після стерилізуйте над парою. У цьому рецепті ми пропонуємо вам зробити заготовку в 3-х літровій банці, саме на цей обсяг і розраховано кількість компонентів. Таку ємність необхідно піддавати термічній обробці не менше 20 хвилин.
- Промийте всі овочі і очистіть. У перцю обов’язково ретельно видаліть насіння. Якщо вони потраплять в заготовку – це загрожує “вибухом” консервації.
- Моркву натріть на крупній тертці або наріжте соломкою з допомогою ножа. Перець наріжте невеликими брусочками.
- На дно підготовлених банок викладіть листя вишні, смородини і зелень. Додайте часнику, моркви, перцю. Слідом утрамбуйте помідори.
- Приготуйте в каструльці маринад. Для цього в киплячу рідину додайте сипучі компоненти зі спеціями, дочекайтеся повного розчинення перших і влийте оцет. Дайте рідини трохи охолонути. Її температура повинна стати в межах 60-70 градусів. Так ви збережете цілісність шкірки томатів.
- Киньте в банку таблетки аспірину, влийте маринад і герметично закатайте.
Порада: якщо ви не готові вдаватися до використання медичних препаратів, то необхідно додатково простерилізувати томати в банках близько 10 хвилин.
Рецепт “бочкових” гострих помідорів
Ці солоні помідори в банках, безсумнівно, припадуть до душі тим, хто любить гострі закуски. Особливо вони можуть сподобатися представникам сильної статі.
Читайте також: Компот з агрусу: рецепт на зиму, калорійність
Час приготування: 45 хв.
Кількість порцій: 16
Енергетична і харчова цінність
- калорійність – 23.7 ккал;
- білки – 0.8 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 5.1 р.
Інгредієнти
- томати – 1500 г;
- лавровий лист – 6 шт.;
- листя вишні – 3 шт.;
- перець (запашний) горошком – 8 шт.;
- перець чорний горошок – 8 шт.;
- часник (зубки) – 4 шт.;
- гірчиця в порошку – 20 г;
- перець гострий (маленький) – 1 стручок;
- кухонна сіль – 2 ст. л.
Покрокове приготування
- Підготуйтеся до засолюванні помідорів заздалегідь – бажано з вечора попереднього дня. Крім усього описаного в інгредієнтах, вам знадобиться холодна кип’ячена вода та бавовняна тканина, яку потрібно попередньо прокип’ятити і висушити.
- Коли всі підготовчі роботи закінчені, можете сміливо приступати до самого дійства. Киньте на дно банки ароматні листя, часник і перець. Засипте гірчицю, а слідом укладіть томати.
- В підготовленій воді розчиніть сіль із розрахунку, що кількість приведено на літр рідини. До речі, зробити це ви можете ще напередодні – в гарячій воді сіль розчиняється куди швидше.
- Тепер залийте банку розсолом, зверху накрийте тканиною і присипте столовою ложкою гірчиці – таким чином ви захистите вашу заготівлю від псування продуктів. Залиште в такому стані на 10-14 діб, після накрийте прямо поверх тканини капроновою кришкою і відправте в холод.
Порада: в ході бродіння рідину може трохи випаруватися – не поспішайте бити тривогу. Просто долийте чистої води до самого верху.
Солити помідори на зиму – досить складне і цікаве заняття. Але при цьому ви отримаєте дуже корисну закуску, адже холодний спосіб консервування дозволяє зберегти набагато більше вітамінів, що містяться в овочах, ніж гарячий. Томати після такої засолювання виходять приголомшливими! При цьому ви самі можете регулювати їх смак, роблячи малосольними або більш гострими – достатньо змінити рецептуру розсолу.
Читайте також: Як солити печериці – рецепт приготування грибів в домашніх умовах в банках швидко і смачно
Єдиний мінус – заготовки можна зберігати при кімнатній температурі, для цього потрібен холод. Якщо у вас знайдеться підходяще місце для баночок з апетитною закускою, то зробіть таку консервацію обов’язково – будете дякувати себе за це всю довгу зиму!