
Машевый суп – коронна страва азіатської та узбецької кухні, але на російських просторах про нього знають небагато. Квасоля маш, з якої власне і готують цю страву, є класичним інгредієнтом в східних країнах. Для жителів Індії і Пакистану вона і зовсім вважається другим хлібом, також як рис для китайців. І це не даремно, оскільки боби мунг, як ще прийнято називати цю культуру, просто універсальний продукт, адже з них можна готувати не тільки перші страви.

Додавши до зеленої фасольке м’ясо, овочі, злаки, отримаємо чудове рагу, салати та інші гарніри, а перемолу боби борошно – дивовижні млинці, локшину, напої і навіть морозиво. Так що все залежить тільки від фантазії, переваг і бажання експериментувати. У цій статті ми пропонуємо вашій увазі простий, але дуже смачний рецепт. А для легкості процесу готування додаємо покрокові фото.
Зміст
- Суп із зеленою квасолею маш
- Рецепт супу з зеленою квасолею і яйцем
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Суп із зеленою квасолею маш
Плюс бобів мунг в тому, що вони готуються дуже швидко, до того ж містять велику кількість клітковини, білків і мікроелементів, тому машевый суп не просто поживний, але і дуже корисний для організму.
З-за того, що зелена квасоля ситна, яка має багатий смак і насичений аромат, прийнято вважати, що вона є відмінною альтернативою м’ясу. Завдяки цьому машевый суп буде хорошою родзинкою як у пісному меню, так і вегетаріанському. Але якщо ж ви любите страви покалорійнее, можна готувати перше блюдо і на м’ясному бульйоні. В цьому випадку краще всього підійде індичка або курка – відвар вийде більш легким, ніж зі свининою чи бараниною.
Порада: у супермаркетах часто можна знайти і придбати боби мунг вже очищену і розфасовану по пакетиках, що дуже спрощує роботу господиня. Щоб суп зберіг якомога більше корисних властивостей, його готують з пророщених бобів, не поддававшихся термічній обробці.
Інгредієнти
- Квасоля маш 1 ст.
- Морква (середня) 3 шт.
- Цибулина 1 шт.
- Картопля 5 шт.
- Помідор 3 шт.
- Червоний болгарський перець (великий) 1 шт.
- Часник 3 зубчики
- Томатний сік ст.
- Вода 2,5 л
- Рослинна олія 30 г
- Спеції (сіль, перець, лавровий лист) за смаком
- Зелень (петрушка, кріп) 1 пучок
Читайте також: Рецепт розсольнику з грибами і перловкою – покрокове приготування з фото
На порцію
Калорії: 128 ккал
Білки: 15.5 г
Жири: 3.9 р
Вуглеводи: 13.7 р
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
Слід почати з самої квасолі маш. Її потрібно перебрати, очистити від камінців, лушпиння і добре промити. Для того щоб боби швидше зварилася в супі, так і не були жорсткими, слід попередньо замочувати їх на ніч у холодній воді. Якщо ж ідея готування прийшла до вас спонтанно, вихід теж є. Цілком повинно вистачити і трьох годин, щоб квасоля досить набрякли, але якщо часу на це зовсім немає, то можна також протягом 45-50 хвилин відварювати її в окремому посуді.
У велику каструлю вливаємо воду і ставимо на вогонь. Довівши її до кипіння, додаємо вимочені боби мунг і лавровий лист, продовжуємо варити на середньому вогні. Коли пройде близько 25 хвилин, засипаємо сюди і нарізану великими кубиками картоплю. Продовжуємо варити.
Бульйон за рецептом береться овочевий, тому тим часом, як кипить маш, переходимо до картоплі, моркви та іншого. Цибулину потрібно очистити від лушпиння, помити і нарізати невеликими кубиками. Те ж саме робимо і з морквою, тільки нашаткувати її потрібно тонкою соломкою. Наступний на черзі перець. Розрізаємо його навпіл, позбавляємося від плодоніжки, насіння і також подрібнюємо у вигляді соломки.
Що стосується помідорів, то з них треба зняти шкірку. Для цього викладаємо плоди в глибоку ємність, попередньо зробивши на кожному з них хрестоподібні надрізи, і промиваємо гарячою кип’яченою водою. Пам’ятаєте, цей процес не повинен перевищувати 1 хвилини, оскільки томати почнуть варитися. Після цього очищені овочі нарізаємо великими скибочками. Всі інгредієнти подрібнені, по черзі, відправляємо на попередньо розігріту сковорідку і обсмажуємо на рослинному маслі. Через кожні п’ять хвилин, коли продукт стає м’яким, потрібно додавати наступний, при цьому все ретельно перемішуючи. Не забувайте поглядати і на каструлю, де вариться на повільному вогні квасоля з картоплею.
Через 20 хвилин смаження в отриману масу додаємо томатний сік разом з чорним меленим перцем, сіллю та іншими приправами на ваш розсуд. Продовжуємо тушкувати в сковороді на повільному вогні під кришкою протягом 6-8 хвилин. А надати страві трохи східних ноток зможе куркума або коріандр, але це, як кажуть, на любителя.
Весь вміст сковорідки додаємо в каструлю і тушкуємо під кришкою ще 5 хвилин, додавши перед цим дрібно нарізаний часник і багато нарубаної зелені. Готового страви перед подачею на стіл потрібно охолонути кілька хвилин. Найкраще до нього підходить сметана і житній хліб.
Читайте також: Грибний суп — класичний рецепт з фото
Рецепт супу з зеленою квасолею і яйцем
Ще один не менш легкий і дієтичний варіант квасоляного супу можна приготувати з яйцем. До того ж це дуже економне блюдо, які не потребують особливих витрат, адже всі інгредієнти стовідсотково знайдуться у вас в холодильнику. Зелений стручковий суп прийнято вважати льотним стравою, оскільки саме в цей час року можна використовувати основний компонент — квасоля в свіжому вигляді. Однак, перше блюдо з замороженої бобової культури виходить теж досить ласим і насиченим вітамінами. Незалежно від часу балуйте себе і своїх близьких цим страв і не бійтеся привносити хоч трохи різноманітності в повсякденний раціон.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 6
- білки – 9,4 м;
- жири – 4,6 г;
- вуглеводи – 17,9 г;
- калорійність – 115 кКал.
Інгредієнти
- зелена квасоля стручкова – 300 г;
- картопля (середній) – 5 шт;
- яйце куряче – 4 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- рослинна олія – 20 г;
- сметана – 2 ст. л.;
- часник – 3 зубчики;
- коріандр – 0,5 ч. л.;
- вода – 2,5 л.;
- петрушка – 1 пучок;
- спеції (сіль, перець, лавровий лист) – за смаком.
Покрокове приготування
- Для того щоб приготувати суп із зеленою квасолею і яйцем, потрібно почати з очищення і нарізання овочів. Але перед цим варто наповнити каструлю водою і поставити її на вогонь. А щоб цей процес був швидким, накриваємо ємність кришкою.
- Тим часом в окремому посуді протягом 8 хвилин відварити яйця. Однак, перед відправленням їх в окріп, воду потрібно гарненько посолити, щоб потім білок не приставав до шкаралупі. Як тільки минув відведений час, остуджуємо яйця в холодній воді, чистимо і нарізаємо кубиками, але не дуже дрібно, щоб не розварилися в супі.
- А поки закипає вода, і варяться курячі яйця, повертаємося до овочів. Ретельно миємо їх під проточною струменем, а потім знімаємо шкірку. Спочатку беремося за картоплю. Нарізати її потрібно у вигляді невеликих шматочків, і як тільки завирує окріп (через 12-15 хвилин), додаємо в каструлю. Цибулю слід нарізати середніми кубиками, а моркву – соломкою або натерти на тертці. Що стосується головного інгредієнта, то достатньо всього лише відрізати гострі кінчики з обох сторін, а сам стручок спаржевої квасолі розділити на кілька частин.
- Коли всі подрібнене, перекладаємо компоненти на сковорідку, щоб додати заправку термічній обробці. На рослинному маслі протягом 6-7 хвилин обсмажуємо овочі, при цьому постійно помішуючи. Трохи солимо і перчимо.
- Після того як картопля зварився, вміст сковорідки відправляємо в ємність з супом і кип’ятимо близько 3 хвилин. Далі додаємо яйця, інші спеції за смаком і варимо кілька хвилин.
- Завершальний акорд страви – це розтертий коріандр, перемішаний з видавленим часником. Низькокалорійне частування готово! Однак, після того як зняти суп з вогню, він повинен настоятися хоча б 15 хвилин. Подаючи до трапези таке ласощі, треба його прикрасити зеленню і ложечкою сметани. Відмінно поєднується цей дієтичний супчик з грінками або білим хлібом.
Читайте також: Розсольник з перловкою і солоними огірками – 5 рецептів приготування
Як бачите, яким би не був рецепт квасоляного супу, страви з цієї бобової культури завжди виходять чарівними на смак і не менш корисними для організму. А плюс до всього і готувати їх дуже легко, що, погодьтеся, теж важливо. Приємного апетиту!








