
Гарбуз — це найпоширеніший і доступний овоч у багатьох країнах. В Америці традиційно на Хелловін їм лякають людей, ми ж не будемо займатися подібними дурницями, а згадаємо про рекордну кількість заліза і користь цього дієтичного плода.
Гарбуз містить цінні мікроелементи і унікальні ферменти, що допомагають травленню. Приміром, дуже рідкісний вітамін T добре попереджає ожиріння. Розумні люди запікають цю велику ягоду в духовці, тиснуть сік, роблять киселі і компоти на зиму і просто так, варять з гарбуза джеми за різними рецептами. Найбільш вдалі з них ми наведемо нижче.
Зміст
- Як правильно вибрати гарбуз для джему
- Класичний рецепт приготування
- Як зварити з апельсином і лимоном
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Смачний джем з курагою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Простий варіант з яблуками
- Час приготування: 2 години 20 хвилин
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт з додаванням яблук, лимона і волоських горіхів
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Ароматний гарбузовий джем з цитрусовими нотками і корицею
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Як правильно вибрати гарбуз для джему
- Класичний рецепт приготування
- Як зварити з апельсином і лимоном
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Смачний джем з курагою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Простий варіант з яблуками
- Час приготування: 2 години 20 хвилин
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт з додаванням яблук, лимона і волоських горіхів
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Ароматний гарбузовий джем з цитрусовими нотками і корицею
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Як правильно вибрати гарбуз для джему
Для того щоб ваш десерт вийшов як можна апетитніше і ароматні потрібно відповідально підійти до вибору головного інгредієнта, а саме – гарбуза.
Для джемів і конфітюрів найбільш придатними є невеликі плоди вагою до 4 кг з пружною шкіркою без будь-яких видимих дефектів і пошкоджень. Також при виборі овоча необхідно звернути увагу на його колір і сорт – найкраще в даному випадку підійдуть гарбузики солодких сортів, що мають яскраво-помаранчеве забарвлення.
Класичний рецепт приготування
Порада: у кого є хлібопічка, той може скористатися нею, виставивши програму “Джем”. Прилад сам заважає і варить певну кількість часу. Єдине, треба додати 30 мл води, тому як в самому початку цукор може підгоріти навіть на антипригарном покритті.
Інгредієнти
- гарбуз 1 кг
- цукор 800 г
- кориця ½ ч. л.
- гвоздика-2 шт.
На порцію
Калорії: 20 ккал
Білки: 0.14 г
Жири: 0.03 г
Вуглеводи: 9.23 р
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Виберіть красиву і стиглий гарбуз, поріжте спочатку на великі шматки, а потім кубиками. Заздалегідь вийміть насіння.
Перемішайте з цукром і почекайте, коли виділиться сік. У товстостінній каструлі проваріть 10-15 хвилин на повільному вогні. Стежте, щоб не пригоріло.
Пропарену гарбуз подрібнити блендером або товкачиком і продовжуйте варити, встановивши слабке полум’я.
Додайте гвоздику і корицю і помішуючи, доведіть джем до стану готовності, що визначається так: якщо капнути на стіл або на тарілку краплю, вона не втрачає своєї форми.
Розлийте в чисті і висушені банки та загвинтіть стерильними кришками або загорніть.
Читайте також: Як солити болгарський перець на зиму цілком в банку
Такий джем вживають з сиром на сніданок в дієтичному харчуванні. Смак у нього вище всяких похвал, трохи нагадує мед, і це вихід для тих, кому протипоказані продукти бджільництва.
Як зварити з апельсином і лимоном
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- калорійність – 20 кКал;
- білки – 0.14 г;
- жири – 0.03 г;
- вуглеводи – 9.50 р.
Інгредієнти
- гарбуз – 1 кг;
- цукор – 800 г;
- апельсин – 1 шт.;
- лимон – 2 шт.
Покрокове приготування
- Поріжте і почистіть гарбуз, зважте і додайте цукор. Залиште на півгодини.
- Пропустіть через м’ясорубку або блендер лимони і апельсини зі шкіркою, попередньо витягнувши кісточки.
- Проваріть гарбуз на повільному вогні 10 хвилин і додайте цитрусову масу. Тримайте на плиті, поки гарбуз не стане прозорою і м’якою.
- Пюрируйте і продовжуйте варіння на повільному вогні до готовності однорідної суміші.
- Коли джем стане тримати форму краплі, швидко розлийте його в підготовлені банки і закрийте стерильними кришками.
Варення з гарбуза з апельсином і лимоном, рецепт якого ми навели, це майже класика. На фото видно, наскільки він яскравий. Веселий сонячний колір захистить від осінньої хандри і зніме зимову втому. Плоди чудово доповнюють один одного, виходить дуже смачно, просто пальчики оближеш!
Смачний джем з курагою
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- калорійність – 20 кКал;
- білки – 0.4 г;
- жири – 0.0 г;
- вуглеводи – 8 р.
Інгредієнти
- гарбуз – 1 кг;
- цукор – 500 г;
- курага – 250 г;
- вода – 0,5 склянки;
- лимон – 0.5 шт.
Покрокове приготування
- Почистіть і подрібніть на тертці гарбуз і проварити 20 хвилин з водою. Курагу приготуйте на пару або відварити в окремій каструльці до м’якості і пюрируйте.
- У проварену, м’яку гарбуз поступово додайте цукор і тримайте на повільному вогні.
- Через 10-15 хвилин введіть сік, вичавлений з половинки цитруса, і перемішайте з курагою. Проваріть ще 5 хвилин.
- Готовий джем з гарбуза з лимоном і курагою розкладіть по чистим баночках і закрийте кришками. Якщо збираєтеся вжити джем протягом 2 місяців, то можна допустити капронові.
Порада: цей дуже корисний овоч не володіє яскравими смаковими якостями, але відмінно відчуває себе в компанії зі спеціями, цитрусовими і імбиром. Так що обов’язково додайте їх на свій смак.
Простий варіант з яблуками
Час приготування: 2 години 20 хвилин
Кількість порцій: 165
Читайте також: Рецепт квашених помідорів в каструлі: рецепт з фото покроково, як заквасити в каструлі
Енергетична цінність
- калорійність – 43.2 ккал;
- білки – 0.1 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 10.7 р.
Інгредієнти
- гарбуз – 1.5 кг;
- яблука – 1.5 кг;
- лимон – 180 г;
- цукровий пісок – 1.5 кг;
- вода – 750 мл
Покрокове приготування
- Яблука і гарбуз старанно вимиваємо під струменем проточної струменя, обтираем насухо кухонними рушниками і чистимо від шкірки і насіння. Після чого м’якоть підготовлених таким чином продуктів подрібнюємо невеликими кубиками і переміщаємо у велику каструлю для варіння джему.
- Очищення від яблучок (шкірку і насінні коробки) переміщаємо в кухлик, заливаємо їх чистою фільтрованою водою і варимо на їх основі фруктовий відвар протягом 15 – 20 хвилин після початку бурління рідини.
- Через третину години отриманий відвар проціджуємо крізь дрібне кулінарне сито, заливаємо їм подрібнені продукти і варимо майбутній конфітюр на помірному полум’я до м’якості гарбуза і яблук – це займе близько півгодини.
- Поки є час, гарненько помийте лимони, потерши їх м’якою щіткою від харчового воску, зніміть з них теркою цедру і видавити весь сік.
- Коли 30 хвилин пройшло і продукти вже розм’якшилися, перебиваємо їх заглибним блендером до однорідної консистенції, вливаємо туди лимонний сік, засипаємо цедру і цукор-пісок і, старанно розмішати компоненти, уварюють джем до потрібної вам консистенції приблизно 20 – 35 хвилин.
- Готову солодкість розкладаємо по невеликим пропаренным баночках, укупориваем загвинчуються закрутками і, остудивши, прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Рецепт з додаванням яблук, лимона і волоських горіхів
Час приготування: 2 години 5 хвилин
Кількість порцій: 135
Енергетична цінність
- калорійність – 56.1 ккал;
- білки – 0.3 г;
- жири – 0.4 г;
- вуглеводи – 12.8 р.
Інгредієнти
- гарбуз – 1.5 кг;
- яблука – 1.2 кг;
- лимон – 180 г;
- горіхи волоські очищені – 90 г;
- ванільний цукор – 10 г;
- цукровий пісок – 1.5 кг.
Покрокове приготування
- Гарбуз і яблучка гарненько вимийте під краном з прохолодною водою, витріть, позбавляючись від зайвої вологи, почистіть від шкірки і серцевини з насінням і наріжте м’якоть невеликими кубиками однакового розміру.
- Перемістіть подрібнені шматочки гарбуза в товстостінну каструлю з антипригарним дном, засипте їх цукровим піском і залишити в такому вигляді на 30 хвилин, щоб овоч дав сік.
- Через півгодини відправте ємність на самий маленький вогонь і, постійно помішуючи, дочекайтеся повного розчинення всіх цукрових кристаликів.
- Як тільки це сталося, збільште полум’я до середнього значення і, як тільки маса закипить, засічіть 5 хвилин.
- По закінченні вказаного часу додайте до гарбузі подрібнені яблука і волоські горішки, розмішайте інгредієнти і протомите масу ще близько 15 хвилин. Після чого відразу ж зніміть з вогню і дайте повністю охолонути.
- Повторіть процедуру варіння ще три рази повністю ідентичним чином, киплять конфітюр на вогні по чверті години і потім охолоджуючи його. Єдиною відмінністю буде те, що перед крайнім, четвертим, разом необхідно буде додати в десерт свіжовичавлений лимонний сік і ванільний цукор.
- Готовий гарячий джем розподіліть по стерильною сухою склотарі, укупорьте прокип’яченими кришками і відправте остигати під тепле покривало.
Читайте також: Баклажани на зиму: найкращі рецепти по-вірменськи
Ароматний гарбузовий джем з цитрусовими нотками і корицею
Час приготування: 1 година 40 хвилин
Кількість порцій: 95
Енергетична цінність
- калорійність – 44.1 ккал;
- білки – 0.2 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 10.8 р.
Інгредієнти
- гарбуз – 1.5 кг;
- мандарини – 420 г;
- лайм – 80 г;
- цукровий пісок – 900 г;
- кориця – 10 р.
Покрокове приготування
- Гарбуз, як завжди, необхідно старанно помити, висушити, очистити від шкірки та насіння і нарізати невеликими довільними шматочками.
- Далі подрібнений овоч переміщаємо в чашу блендера і перебиваємо його до однорідної консистенції. Після чого дану масу перекладаємо в каструлю для варіння джему, засипаємо цукром-піском і наполягаємо протягом 45 хвилин.
- Не гаючи часу, займіться цитрусовими – їх слід вимити з використанням м’якої губки або щітки, щоб позбутися від воску, яким їх натирають для більш тривалого зберігання, зняти всю цедру за допомогою дрібної терки і видавити сік.
- Після 45 хвилин додаємо до гарбузової маси цедру і сік мандаринів та лаймів, а також мелену корицю і, перемішавши інгредієнти, відправляємо суміш на тихе полум’я. Варимо майбутній джем протягом 45 – 50 хвилин після появи на поверхні перших ознак закипання.
- Готове ласощі розкладаємо по підготовленим ємкостей, герметично закриваємо гвинтовими кришками і, остудивши, відправляємо на зберігання до решти консервації.
Вибирайте свій рецепт і використовуйте варіанти у відповідності з нашими рекомендаціями або відео. Всі ці джеми готуються просто. Експериментуйте і додавайте свої нотки, і це буде саме ваш фірмовий сімейний гарбузовий джем. Балуйте сім’ю і удачі вам!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.