
Будь-яка господиня пробувала робити солодкий яблучний десерт, але іноді дуже хочеться зготувати щось смачне, просте і незвичайне водночас. Варення з цілих яблук неодмінно здивує вашу сім’ю. Плоди виглядають дуже апетитно. Таке вареннячко можна є вприкуску з чаєм або прикрашати їм торти та десерти. Перед початком приготування уважно прочитайте простий покроковий рецепт і перегляньте фото і відео.
Зміст
- Варення з цілих незрілих яблук
- Рецепт варення з цілих яблук без серцевини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Особливість приготування по сортам яблук
Варення з цілих незрілих яблук
Інгредієнти
- зелені яблука 1 кг
- цукровий пісок 800 г
- вода 200 г
На порцію
Калорії: 40.4 ккал
Білки: 0 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 10.1 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
Відбираємо нестиглі яблучка і перемываем їх. Відриваємо хвостики. Кожне яблуко протикаємо виделкою, щоб при варінні не урвався, а зберіг свою цілісність.
Ставимо на плиту воду з цукром. У закипілий рідкий сироп опускаємо яблучка і проварюємо на протязі 20 хвилин. Знімаємо з вогню і залишаємо остуджуватися до ранку.
На наступний день продовжуємо варіння — нехай покипить 15 хвилин. Воно повинно придбати прозорий колір, якщо такого не сталося, то потрібно дати масі охолонути і проварити ще раз. Це може бути пов’язано з щільністю яблук.
А тим часом стерилізуємо банки і кришки, попередньо помивши їх з миючим засобом. Для вказаної кількості продуктів знадобиться 2 літрові баночки. Кришки можна просто обдати окропом, а от скляні ємності потрібно простерилізувати. Простіше всього це зробити швидким спосіб в мікрохвильовій печі.
Знімаємо каструлю з варенням з недозрілих яблук з плити. Кожне яблучко акуратно викладаємо в банку, а потім заливаємо сиропом, що залишився. Закатуємо бляшаними кришками і перевертаємо на горлечко. Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо на добу.
Коли яблучне варення охолоне, його можна зберігати всю зиму в коморі, підвалі або просто в прохолодному місці.
Важливо: підготовка яблук і теплова обробка не займе більше години, але необхідно враховувати те, що варення повинно охолонути і настоятися. Весь процес займе не менше 8 годин, так що необхідно відвести на заготівлю один день.
Рецепт варення з цілих яблук без серцевини
Кількість порцій: 10
Читайте також: Компот із заморожених ягід – рецепт, як і скільки варити в мультиварці, корисний
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 36.2 ккал;
- білки – 0 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 9 р.
Інгредієнти
- зелені яблука – 500 г;
- цукровий пісок – 400 г;
- лимон – 1 шт.;
- вода – 100 р.
Покрокове приготування
- За даним рецептом необхідно взяти дрібні яблука, промити їх і вирізати серединки, не порушуючи цілісність плода. Засипаємо фрукти цукровим піском і залишаємо на 6 годин. Через це час вони пустять власний сік.
- Видавлюємо з лимона 1 столову ложку соку і додаємо його в каструлю з яблуками. Ставимо на плиту і даємо прокипіти 15 хвилин. Періодично помішуємо варення, щоб яблучка не пригоріли, і сироп не придбав коричневий колір.
- Даємо охолонути варенню. Зверху на яблука кладемо тарілку і ставимо гніт, в якості якого підійде літрова банка, наповнена водою. Залишаємо цілі плоди під пресом на 8 год.
- Знову кип’ятимо, але вже 5 хвилин і охолодити протягом 5 годин.
- Проварюємо втретє протягом 5 хв. Викладаємо яблучка в банки, зверху заливаємо густий конфітюр і закручуємо. Закачування на зиму готова.
Це цікаво: яблука містять в собі велику кількість пектину, який вгамовує почуття голоду і чудово очищає кишечник від шлаків. Якщо раз на місяць влаштовувати розвантажувальний день на одних яблуках, то ваш ШКТ буде працювати як годинник.
Особливість приготування по сортам яблук
Для варення найчастіше беруть ранні яблучка, тому що зберігаються вони недовго. Зимовий і осінній види теж можна використовувати для варіння варення, але такі яблука більш щільні і зберігаються до весни, так що зробити з них десерт можна буде навіть взимку.
Якщо хочете отримати варення цілими шматочками або часточками, то потрібно вибирати тверді і солодкі сорти, як антонівка, глостер, грушівка московська, і використовувати рецепти типу “п’ятихвилинки”, тоді вийде практично живий медовий сироп. Якщо плід недозрілий, то варто додати трохи більше цукру. А от щоб приготувати джем або повидло, краще підійдуть кислі яблука, такі як білий налив і симиренка.
Читайте також: Салати з буряка на зиму: Дуже смачні рецепти приготування
Є незвичайний вигляд варення з маленьких райських яблук, по іншому їх називають — ранетка або полукультурка. Плід за розмірами невелика, тому вариться таке яблуко цілком і виходить ніби з картинки. Десерт має ніжний бурштиновий колір, головне — не перетримати, щоб він не придбав темний відтінок.
Неодмінно спробуйте приготувати варення з цілих яблук на зиму. А ще краще закрийте кожну баночку з різних сортів і виберіть найбільш підходящий для вас. За бажанням можете додати корицю, вона ідеально підкреслить аромат і смак фрукта. Готуйте з любов’ю і насолоджуйтеся взимку солодким шматочком літа.