
Апельсинові маффіни – кекси по-американськи з цитрусовою начинкою, які з легкістю поміщаються в долоньці. Нижче представлені найбільш смачні і вдалі рецепти для господинь, які люблять експериментувати і балувати своїх домочадців кондитерськими «дивинами».
- Мафіни з апельсиновою цедрою
- Як спекти з соком
- Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
- Шоколадно-апельсинові маффіни
- Випічка на кефірі
- Готуємо в мультиварці
- Вологі апельсинові маффіни
Мафіни з апельсиновою цедрою
Для приготування ароматних мафінів з яскравим цитрусовим смаком достатньо підготувати:
- 200 г борошна;
- 130 г цукру;
- 100 г масла;
- 2 яйця;
- великий апельсин;
- ½ Пакетика розпушувача;
- трохи ванільного цукру.

Спосіб приготування:
- З апельсина за допомогою терки знімається цедра, а далі з цитруса вичавлюється сік.
- Масло розтоплюється і з’єднується з яйцями, цукром.
- Вводиться сік і цедра цитруса.
- Після висипання борошна з розпушувачем тісто вимішується до однорідності, але недовго.
- Маса викладається у форми для кексів на ¾ об’єму.
- Заготовки мафінів відправляються в розігріту до 180°C духовку на 30 хвилин.
При підготовці тесту для мафінів міксер використовувати не рекомендується.
Як спекти з соком
Мафіни – проста у виконанні випічка відрізняється особливою ніжністю і ароматом. Рецепт з апельсиновим соком передбачає наявність:
- 240 г борошна;
- 150 г цукру;
- 120 р масла;
- 2 великих яєць;
- 180 мл апельсинового фрешу;
- ½ Пакетика розпушувача.

Інструкція приготування покроково:
- У глибокій мисці за допомогою віночка або ложки змішуються топлене масло, яйця, цукор і сік.
- Малими порціями в рідку суміш всипається борошно, об’єднана з розпушувачем.
- З однорідної борошняної маси готуються заготовки мафінів шляхом її розподілу за формами, що заповнюються на¾.
- Вироби випікаються 25 хвилин при 190°C.
Випічка особливо хороша через 20 хвилин після приготування, коли вона вже трохи охолола, але продовжує наповнювати кімнату приголомшливим ароматом.
Читайте також: Омлет у батоні – оригінальний та ситний рецепт на сніданок
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Юлія Висоцька має свої секрети приготування американських кексів, якими ділиться у своєму кулінарному блозі.
Інгредієнти:
- по 150 г борошна двох видів (пшеничне та грубого помелу);
- 350 г журавлини;
- апельсин;
- 70 г волоських горіхів;
- стільки ж коричневого цукру;
- яйце;
- 280 мл молока;
- 120 мл оливкової олії;
- пакетик розпушувача;
- щіпка солі.

Хід роботи:
- Спочатку натирається цедра цитруса, потім з половини апельсина вичавлюється сік.
- Горіхи діляться на великі шматочки.
- Ягоди розморожуються.
- У мисці змішуються обидва види борошна, розпушувач, цукор, сіль, цедра і горіхи.
- В іншому посуді об’єднується сік, 100 мл олії, молоко.
- Рідка субстанція вливається в суху масу.
- Після додавання ягід тісто вимішується, яке розподіляється по змазаним залишилися олією формами.
- Випікаються мафіни 15 хвилин в розігрітій духовці (180°C).
Заміна волоських горіхів фундук або мигдалем не тільки не зіпсує смак мафінів, а додасть йому нові нотки.
Шоколадно-апельсинові маффіни
Чарівна випічка, поєднує ніжність тесту з приємною гіркотою шоколаду, готується з таких компонентів:
- апельсину;
- плитки чорного шоколаду;
- 100 г масла вершкового;
- 65 г борошна;
- такої ж кількості цукру;
- 2 яєць.

Етапи створення кондитерського виробу:
- Апельсин відварюється на повільному вогні протягом 1,5 годин, а потім, після попереднього видалення кісточок за допомогою блендера, пюрируется.
- Жовтки, відокремлені від білків, збиваються з 40 г цукру.
- Шоколадно-масляна суміш розтоплюється, а потім остуджується, і слідом за апельсиновим пюре додається до ячной масі.
- Окремо збиваються білки з цукром, що залишився.
- Коли утворюється щільна білкова структура, вміст двох ємностей з’єднується, перемішується.
- Невеликими порціями всипається борошно.
- Перемешенное тісто розливається по змазаним маслом формами, які відправляються на 20 хвилин у духовку з температурою 180°C.
Читайте також: Сирники в духовці “Калейдоскоп” – оригінальна та гарна страва
Десерт виходить дуже ніжним, він просто тане у роті.
Випічка на кефірі
Завдяки кефіру десерт виходить дієтичним, але при цьому пишним. Щоб приготувати мафіни на 250 мл кефіру, також знадобляться:
- 220 г цукру;
- 100 мл рафінованої олії;
- 400 г борошна;
- яйце;
- ½ Апельсина;
- 150 г мелених волоських горіхів;
- по дрібці соди і кориці.

Черговість дій:
- Натирається апельсинова цедра, горіхи подрібнюються.
- У невеликому посуді яйце збивається з маслом.
- У миску з кефіром всипається сода.
- Після утворення на поверхні кисломолочного продукту бульбашок, в миску вливається яєчна маса, всипається борошно, цукор, кориця.
- Додаються цедра і горіхи, після чого тестом наповнюються формочки, які відправляються в гарячу духовку на 25 хвилин.
Перед подачею можна посипати десерт цукровою пудрою, що зробить його ще апетитніше.
Готуємо в мультиварці
Перед тим як випікати маффіни в мультиварці, необхідно підготувати:
- 200 г цукру;
- 2 середніх апельсина;
- 2 яйця;
- 100 г масла;
- 280 г борошна;
- ½ Пакетика розпушувача;
- ваніль.
Черговість етапів роботи:
- З апельсинів знімається тонкий шар цедри, який подрібнюється в м’ясорубці.
- Масло розтоплюється і остуджується.
- З цитрусів вичавлюється сік.
- В мисці яйця розтираються з цукром, після чого в ємність відправляється масло, борошно, розпушувач і цедра.
- В кінці додається сік, після чого тісто виливається в чашу мультиварки, яка встановлюється на програму «Випічка» з часом в 1 годину.
В мультиварці виходить виріб, більше нагадує апельсиновий пиріг. Але по структурі і смаком він не відрізняється від мафінів, приготованих в порційних формочках.
Вологі апельсинові маффіни
Чудові, ніжні кекси, злегка вологі всередині, виходять з таких складових:
- 1 апельсина;
- 3 яєць;
- 150 г вершкового масла;
- 200 г борошна;
- ½ Пакетика розпушувача;
- 150 г цукру.
Читайте також: Що приготувати на 23 лютого — рецепти смачних страв
Етапи створення виробів:
- З апельсинів знімається цедра і натирається, після чого вичавлюється сік.
- М’яке масло перетирається з цукром і збитими яйцями.
- В цю ж ємність відправляється сік, цедра цитруса, борошно і розпушувач.
- Вимішується тісто консистенції густої сметани.
- Борошняна маса розподіляється за формами, які поміщаються в розігріту духовку на 25 хвилин.
Щоб бути впевненим у готовності мафінів, можна проткнути виріб зубочисткою (на ній не повинно залишитися грудочок тесту).
Мафіни – легкий і швидкий десерт, який не залишить байдужими ні домочадців, ні гостей.







