Вирощування буряків у відкритому ґрунті: основи та технології догляду

Вирощування буряків у відкритому ґрунті: основи та технології догляду

Жодної справжньої господині ще не вдавалося обійтися на кухні, наприклад, без капусти, моркви, цибулі або буряків. Харчова цінність останньої досить висока. Буряк столовий багата вітамінами, макро – і мікроелементами, а також органічними кислотами, які можуть покращувати діяльність судин і серця, шлунка і кишечника в цілому. Тому не дивно, що вона міцно влаштувалася на городах більшості дачників. Але щоб отримати хороший врожай, необхідно знати технологію вирощування буряків.

Зміст

  1. Вимоги до грунту
  2. Обробка насіння
  3. Підготовка необроблених насіння
  4. Посів насіння і проріджування сходів
  5. Прополка і розпушування
  6. Підгодівля
  7. Полив
  8. Прибирання та зберігання врожаю

Вимоги до грунту

Як відомо, посадка буряків починається з вибору місця і підготовки ділянки, на якій вона буде рости. Ця культура добре почуває себе на супісках, торф’яних грунтах і суглинках. Для забезпечення хорошого врожаю ділянку потрібно готувати восени.

Городникам слід знати, що хорошими попередниками буряків є наступні рослини:

  • зелень, зернові та бобові культури;
  • перець і томати;
  • часник і цибулю;
  • огірки, кабачки і гарбузи.

Категорично не рекомендується проводити посадку буряків після:

  • селери, пастернаку й моркви;
  • картоплі;
  • редьки і капусти.

Зовсім погано дана культура буде рости на землі, де до неї вирощували їдальню, цукрові та кормові буряки, а також мангольд.

Обробка насіння

Процес вирощування буряків можна розбити на кілька етапів. Першим з них є підготовка насіння, які являють собою зморщені кістянки досить великого розміру. Саме тому їх зручно садити, дотримуючись необхідний інтервал між ними.

Насіння, які продаються в спеціалізованих магазинах, часто вже оброблено фунгіцидами і стимуляторами. Їх легко розпізнати, так як вони пофарбовані в рожевий або зелений кольори. Подібні насіння не потребують додаткової обробки. Їх починають сіяти прямо в добре зволожений грунт.

Вирощування буряків у відкритому ґрунті: основи та технології догляду

Підготовка необроблених насіння

Зазвичай вони пофарбовані в пісочний або коричнюватий колір. Вирощування буряків не обходиться без попередньої підготовки насіння. Перед посадкою необхідно зробити наступне:

  • замочити насіння в ледве теплій воді на кілька годин. При цьому деякі з них можуть спливти на поверхню. Такі насіння доведеться викинути, так як вони пізно проростають і утворюють дуже дрібні коренеплоди, та ще й неправильної форми;
  • злити воду. Після цього занурити насіння, попередньо загорнувши їх в марлю, в спеціальний розчин-стимулятор для проростання, наприклад “Циркон” або “Епін”. У правилах щодо застосування цих препаратів зазначено, на який термін це потрібно зробити;
  • дістати насіння з розчину і помістити їх в тепло на термін від 12 до 24 годин. Насіння починає набухати, а деякі з них і наклевываться. Це означає, що можна приступати до наступного етапу вирощування буряків, тобто до її посадки.

    Вирощування буряків у відкритому грунті: умови і технологія

Читайте також:  Створюємо фігурки тварин з пластиліну: прості дитячі вироби власноруч

Читайте також: Сингоніум: догляд в домашніх умовах, розмноження, пересадка, формування крони, хвороби, шкідники і відгуки

Посів насіння і проріджування сходів

Не секрет, що на вирощування буряків у відкритому грунті впливають багато факторів, першим з яких є термін посадки. Перші паростки можуть з’являтися вже при нагріванні ґрунту до +5… +7 ⁰C, однак дружних сходів слід чекати тільки тоді, коли температура грунту буде не менше +13… +16 ⁰C. Найчастіше терміни посадки припадають десь на середину травня. Проводити посадку буряків на відкритих грядках занадто рано не слід, оскільки, потрапляючи у вологе й холодну землю, більшість насіння можуть загинути, а ті, що зійдуть, неминуче підуть рости в стрілку.

Для посадки насіння необхідно на заздалегідь підготовлених грядках зробити борозенки не більше 2 см в глибину. Їх дуже швидко і зручно розмічати за допомогою дошки, торець якої вдавлюють в розпушений грунт. При цьому глибина посадки буде однаковою, а борозенки – щільними. Оптимальна відстань між рядами – 10-15 см, якщо потрібні будуть невеликі коренеплоди, які підуть на приготування літніх страв або маринування, і 20-30 см – для вільного формування великої столового буряка, призначеної для зимового зберігання.

Спочатку канавки потрібно обережно полити, щоб не розмити їх водою, а потім почекати, поки вона вбереться. Після цього починають розкладати насіння на відстані 4-10 див. Інтервал залежить від призначення і розміру того чи іншого сорту буряків. Тепер можна засипати насіння землею або гноєм, перегноєм і ще раз полити.

Таку процедуру, як проріджування, краще проводити в похмуру погоду і при вологому грунті. Перший раз її роблять, коли рослина обзаведеться одним або двома справжніми листками. В цьому випадку слід залишати за 3-4 см між сіянцями. Друга за рахунком проріджування проводять вже при появі 4-5 листків і коренеплодах, діаметр яких становить не менше 3-5 див. На цей раз потрібно буде залишити відстань близько 6-8 див.

Читайте також:  Практичний гайд: в'яжемо шарф-хомут спицями для новачків зі схемами

Читайте також: Где в Киеве отремонтировать MacBook

Вирощування буряків у відкритому грунті: умови і технологія

Прополка і розпушування

Перший місяць сходах буряків потрібно багато повітря. Тому необхідно подбати про повітропроникності грунту шляхом розпушування, а також обов’язкової прополці під час першого проріджування. Тоді ж можна пересадити зайві рослини на інше місце.

Для цього роблять щодо глибоку лунку, а сіянець піддягають виделкою, обережно переносять і опускають в неї, акуратно розправивши корінець. Потім присипають грунтом і поливають. Зволожувати грунт потрібно буде і в наступні дні до тих пір, поки саджанець не приживеться.

Вирощування буряків у відкритому грунті: умови і технологія

Підгодівля

Її необхідно проводити два рази за сезон. Першу підгодівлю здійснюють після проріджування, тому що саме в цей час рослини особливо мають потребу в азоті. Проте мінеральні добрива на його основі застосовувати не варто, тому що це часто призводить до появи тріщин, неправильного розвитку та утворення пустот в коренеплодах. Краще приготувати суміш самостійно. Для цього потрібно взяти 1 ст. ложку нітрофоски, 0,5 л коров’яку, 0,5 ч. ложки борної кислоти і розвести все це у відрі води. Витрата суміші при поливі повинен становити 3 л/м2. Борна кислота при вирощуванні буряків використовується в якості профілактичного засобу від гнилі.

Друга підгодівля проводиться до змикання бадилля. Для цього потрібно приготувати наступний розчин, до складу якого повинні входити такі компоненти, як 0,5 л курячого посліду і 1 ст. ложка комплексного добрива, розведені у відрі води. Витрата суміші в цьому випадку не повинен перевищувати 7 л/1 м2. Якщо розвиток листків відбувається в уповільненому режимі, рослини можна обприскати розчином сечовини – 1 ст. ложка на відро води.

Вирощування буряків у відкритому грунті: умови і технологія

Полив

Вирощування буряків у відкритому грунті не таке вже й важке заняття. Головне – стежити, щоб не було бур’янів, а також поливати рослини у міру потреби. Зазвичай це роблять кілька разів за сезон. При жаркій погоді поливати буряк доведеться набагато частіше. Приблизний витрата води – 2-3 відра на 1 м2. Однак не варто занадто перезволожувати грунт, інакше це може призвести до захворювання буряків і, як наслідок, поганого врожаю.

Читайте також:  Бересклет європейський: фото, опис та догляд вдома - оптимізовані поради

Читайте також: Сучасне відеоспостереження: якість зображення та цілодобовий захист

Деякі садівники під час поливу насипають у воду кухонну сіль з розрахунку 1 ст. ложка на десятилітрове відро. Вважається, що така добавка сприяє підвищенню імунітету рослин, а також збільшує цукристість коренеплодів. Поливати буряк припиняють приблизно за два тижні до збору врожаю.

Вирощування буряків у відкритому грунті: умови і технологія

Прибирання та зберігання врожаю

Його кількість і якість напряму залежить від умов вирощування буряків. Якщо дотримуватися вищеописані прості правила, то хороший урожай коренеплодів буде забезпечений. Прибирання буряка рекомендується проводити в суху і ясну погоду. Фахівці не рекомендують зрізати гичку рослини ножем. Справа в тому, що з ранки ще довго буде сочитися волога, яка так необхідна для довгого зберігання коренеплоду. З тієї ж причини під час прибирання не слід пошкоджувати і бурякову шкірку.

Перед тим як коренеплоди будуть опущені в льох для зимового зберігання, їх потрібно добре просушити в затіненому місці, а потім видалити з них залишки грунту. Зберігати буряк можна в піску, сухий ямі або ящику.

admin
Оцініть автора
Додати коментар