Як засолити чорні грузді на зиму: прості рецепти гарячого і холодного способів

Як засолити чорні грузді на зиму: прості рецепти гарячого і холодного способів

Чорні грузді солоні — відмінна закуска до різних гарячих і холодних страв. Також з них готують надзвичайно смачні салати і пиріжки, додають в супи. Досвідчені господині знають, як солити чорні грузді на зиму в банках, щоб вони апетитно хрумтіли.

Солити грузді можна в будь-яких ємностях, але буде зручніше зробити це в скляних банках, так як вони займають менше місця, так і краще зберігаються. Бажано зрізати ніжки, для того щоб чорні грузді було зручніше складати в ємність.

Кулінари використовують два способи заготівлі пластинчастих грибів: гарячий і холодний. Якщо покроково виконати всі інструкції, то ви зможете смачно і швидко приготувати грибочки в домашніх умовах. У цьому вам допоможуть докладний опис усього процесу, фото і відео ради.

Важливо: при засаливании грибів потрібно обов’язково повністю покрити розсолом гриби, вони не повинні бути зверху сухими. Це може спровокувати їх псування і гниття.

Зміст

  1. Засолювання груздів гарячим способом
  2. Засолювання груздів холодним способом
  3. Енергетична цінність
  4. Інгредієнти
  5. Покрокове приготування

Засолювання груздів гарячим способом

Багато господинь вважають, що найпростіший рецепт засолки саме гарячий, оскільки він не вимагає тривалого вимочування грибів.

Порада: якщо гриби сильно забруднені, замочіть їх у великій кількості холодної води на 20-30 хвилин. Після цієї процедури зняти бруд буде набагато легше.

Інгредієнти

  • Гриби грузді 1 кг
  • Вода 4 л
  • Сіль кам’яна 6 ст. л.
  • Перець духмяний горошок 4 шт.
  • Лист лавровий 3 шт.
  • Часник 3-4 зубчики
  • Олія соняшникова 2 ст. л.

На порцію

Калорії: 4 ккал

Білки: 0.5 г

Жири: 0.2 г

Вуглеводи: 0.1 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Як засолити чорні грузді на зиму: прості рецепти гарячого і холодного способівРетельно очистіть гриби від сміття і землі. Груздів люблять різні комахи і черв’ячки, тому потрібно розрізати кожен гриб навпіл і перевіряти на наявність пошкоджень. Великі гриби розріжте на четвертинки, щоб вмістилися в банки.
  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способамиНалийте в каструлю 3 л води для варіння грибів і поставте на плиту. Всипте 4 ст. л. солі, перемішайте до розчинення. У киплячу воду покладіть всі гриби, зробіть середню температуру нагрівання. Варитися грузді будуть 20 хвилин.
  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способамиВідкиньте їх на друшляк, а воду вилийте.
  • Как солить черные грузди на зиму в банках - простой рецепт хрустящих грибов в домашних условиях горячим и холодным способамиПаралельно приготуйте ароматний розсіл. У каструлі закип’ятіть 1 л води, додайте залишилася сіль і приправи. Прокип’ятіть протягом 5 хвилин і відставте каструлю.
  • Вимийте миску або каструлю, в якій будете робити засолювання. Наріжте часник пластинами. Складіть грузді в ємність, додаючи в кожний шар по кілька пластинок часнику. Залийте розсолом, щоб він покрив усі гриби.
  • Наверх покладіть тарілку так, щоб вона занурилася в розсіл, придавлюючи гриби. На неї поставте банку з водою — гніт. Залиште гриби в такому стані на три доби при кімнатній температурі.
  • Підготуйте банки для груздів. Ретельно вимийте їх, краще всього з застосуванням харчової соди, а потім обдайте окропом.
  • По закінченні потрібного часу перекладіть грузді в банки, залийте майже до верху розсолом. Зверху налийте масло. Закрийте кришками і поставте в будь-яке холодне місце: льох або холодильник. Через місяць можете пробувати солоні грузді.
Читайте також:  Рецепти приготування салатів з шинкою: прості інструкції для гурманів

Читайте також: Варення з райських яблук: прозоре з хвостиками, рецепт на зиму в сиропі, як приготувати цілком з хвостиком і без проколу, фото і відео

Засолювання груздів холодним способом

Ще один рецепт на зиму, який часто практикують любителі пікантних закусок. Такий спосіб приготування більш тривалий, але він дозволяє зберегтися більшому відсотку корисних речовин в продуктах. Грузді не варять, а кілька разів вимочують.

Цікаво: перевірити готовність солоних груздів можна так: надріжте шматочок грибка і спробуйте на смак. Якщо груздь не гірчить, значить, можна вживати лісові дари!

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • калорійність – 3.3 ккал;
  • жири – 0.2 г;
  • білки – 0.4 г;
  • вуглеводи – 0.1 р.

Інгредієнти

  • гриби грузді – 2 кг;
  • сіль кам’яна – 4 ст. л.;
  • перець духмяний горошок – 6 шт.;
  • лавровий лист – 6 шт.;
  • кріп сушений – 5 гілочок;
  • часник – 4-5 зубків,
  • хрін (листя) – 6-7 шт.

Покрокове приготування

  1. Очистіть і перевірте якість груздів, як зазначено вище. Залиште тільки капелюшки.
  2. Складіть їх у широку ємність і залийте водою, щоб вона повністю покривала гриби. Гриби повинні відстоюватися на протязі 3 діб. Воду треба міняти кілька разів на день, інакше почнеться процес бродіння. До того ж, під час замочування з грибів виходить природна гіркота.
  3. Злийте останній раз воду і викладіть на друшляк грузді. Наріжте часник невеликими шматочками.
  4. На дно посуду покладіть частину спецій і часнику. Далі кладіть шар грибів, потім частину спецій і солі, і повторюйте знову, поки не викладіть всі складові. Зверху обов’язково повинен бути шар солі.
  5. Накрийте грузді листям хрону. Якщо їх немає, то марлею, складеною в кілька шарів.
  6. Притисніть вміст каструлі плоскою тарілкою або дерев’яним кругом так, щоб гриби не спливали на поверхню. Поставте зверху вантаж — приміром, літрову банку з водою.
  7. Через місяць дари лісу вже можна їсти. Розкладіть їх по попередньо вимитим банками, залийте розсолом і відправте в прохолодне місце. Найкраще солоні грузді зберігаються в холодильнику або на заскленому балконі взимку.
Читайте також:  Як ефективно почистити клавіатуру ноутбука: методи та поради专业

Важливо: під гнітом грузді повинні пустити сік. Якщо його недостатньо, і через добу частина грибів все ще знаходиться на поверхні, зніміть вантаж, тарілку і долийте трохи води. Знову притисніть гриби.

Наріжте кріп, дрібно порубаєте часник, змішайте з ароматними і хрусткими грибочками, заправте все олією. У вас вийде чудова закуска, яку можна запропонувати до багатьох страв. Особливо добре чорні солоні грузді поєднуються з відварною картоплею. Простий, але виключно смачний обід готовий!

Читайте також: Рецепт кислої квашеної капусти: як прибрати кислоту, що робити, якщо перекисла

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

admin
Оцініть автора
Додати коментар