
Чорні грузді солоні — відмінна закуска до різних гарячих і холодних страв. Також з них готують надзвичайно смачні салати і пиріжки, додають в супи. Досвідчені господині знають, як солити чорні грузді на зиму в банках, щоб вони апетитно хрумтіли.
Солити грузді можна в будь-яких ємностях, але буде зручніше зробити це в скляних банках, так як вони займають менше місця, так і краще зберігаються. Бажано зрізати ніжки, для того щоб чорні грузді було зручніше складати в ємність.
Кулінари використовують два способи заготівлі пластинчастих грибів: гарячий і холодний. Якщо покроково виконати всі інструкції, то ви зможете смачно і швидко приготувати грибочки в домашніх умовах. У цьому вам допоможуть докладний опис усього процесу, фото і відео ради.
Важливо: при засаливании грибів потрібно обов’язково повністю покрити розсолом гриби, вони не повинні бути зверху сухими. Це може спровокувати їх псування і гниття.
Зміст
- Засолювання груздів гарячим способом
- Засолювання груздів холодним способом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Засолювання груздів гарячим способом
Багато господинь вважають, що найпростіший рецепт засолки саме гарячий, оскільки він не вимагає тривалого вимочування грибів.
Порада: якщо гриби сильно забруднені, замочіть їх у великій кількості холодної води на 20-30 хвилин. Після цієї процедури зняти бруд буде набагато легше.
Інгредієнти
- Гриби грузді 1 кг
- Вода 4 л
- Сіль кам’яна 6 ст. л.
- Перець духмяний горошок 4 шт.
- Лист лавровий 3 шт.
- Часник 3-4 зубчики
- Олія соняшникова 2 ст. л.
На порцію
Калорії: 4 ккал
Білки: 0.5 г
Жири: 0.2 г
Вуглеводи: 0.1 г
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Ретельно очистіть гриби від сміття і землі. Груздів люблять різні комахи і черв’ячки, тому потрібно розрізати кожен гриб навпіл і перевіряти на наявність пошкоджень. Великі гриби розріжте на четвертинки, щоб вмістилися в банки.
Налийте в каструлю 3 л води для варіння грибів і поставте на плиту. Всипте 4 ст. л. солі, перемішайте до розчинення. У киплячу воду покладіть всі гриби, зробіть середню температуру нагрівання. Варитися грузді будуть 20 хвилин.
Відкиньте їх на друшляк, а воду вилийте.
Паралельно приготуйте ароматний розсіл. У каструлі закип’ятіть 1 л води, додайте залишилася сіль і приправи. Прокип’ятіть протягом 5 хвилин і відставте каструлю.
- Вимийте миску або каструлю, в якій будете робити засолювання. Наріжте часник пластинами. Складіть грузді в ємність, додаючи в кожний шар по кілька пластинок часнику. Залийте розсолом, щоб він покрив усі гриби.
- Наверх покладіть тарілку так, щоб вона занурилася в розсіл, придавлюючи гриби. На неї поставте банку з водою — гніт. Залиште гриби в такому стані на три доби при кімнатній температурі.
- Підготуйте банки для груздів. Ретельно вимийте їх, краще всього з застосуванням харчової соди, а потім обдайте окропом.
- По закінченні потрібного часу перекладіть грузді в банки, залийте майже до верху розсолом. Зверху налийте масло. Закрийте кришками і поставте в будь-яке холодне місце: льох або холодильник. Через місяць можете пробувати солоні грузді.
Читайте також: Варення з райських яблук: прозоре з хвостиками, рецепт на зиму в сиропі, як приготувати цілком з хвостиком і без проколу, фото і відео
Засолювання груздів холодним способом
Ще один рецепт на зиму, який часто практикують любителі пікантних закусок. Такий спосіб приготування більш тривалий, але він дозволяє зберегтися більшому відсотку корисних речовин в продуктах. Грузді не варять, а кілька разів вимочують.
Цікаво: перевірити готовність солоних груздів можна так: надріжте шматочок грибка і спробуйте на смак. Якщо груздь не гірчить, значить, можна вживати лісові дари!
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- калорійність – 3.3 ккал;
- жири – 0.2 г;
- білки – 0.4 г;
- вуглеводи – 0.1 р.
Інгредієнти
- гриби грузді – 2 кг;
- сіль кам’яна – 4 ст. л.;
- перець духмяний горошок – 6 шт.;
- лавровий лист – 6 шт.;
- кріп сушений – 5 гілочок;
- часник – 4-5 зубків,
- хрін (листя) – 6-7 шт.
Покрокове приготування
- Очистіть і перевірте якість груздів, як зазначено вище. Залиште тільки капелюшки.
- Складіть їх у широку ємність і залийте водою, щоб вона повністю покривала гриби. Гриби повинні відстоюватися на протязі 3 діб. Воду треба міняти кілька разів на день, інакше почнеться процес бродіння. До того ж, під час замочування з грибів виходить природна гіркота.
- Злийте останній раз воду і викладіть на друшляк грузді. Наріжте часник невеликими шматочками.
- На дно посуду покладіть частину спецій і часнику. Далі кладіть шар грибів, потім частину спецій і солі, і повторюйте знову, поки не викладіть всі складові. Зверху обов’язково повинен бути шар солі.
- Накрийте грузді листям хрону. Якщо їх немає, то марлею, складеною в кілька шарів.
- Притисніть вміст каструлі плоскою тарілкою або дерев’яним кругом так, щоб гриби не спливали на поверхню. Поставте зверху вантаж — приміром, літрову банку з водою.
- Через місяць дари лісу вже можна їсти. Розкладіть їх по попередньо вимитим банками, залийте розсолом і відправте в прохолодне місце. Найкраще солоні грузді зберігаються в холодильнику або на заскленому балконі взимку.
Важливо: під гнітом грузді повинні пустити сік. Якщо його недостатньо, і через добу частина грибів все ще знаходиться на поверхні, зніміть вантаж, тарілку і долийте трохи води. Знову притисніть гриби.
Наріжте кріп, дрібно порубаєте часник, змішайте з ароматними і хрусткими грибочками, заправте все олією. У вас вийде чудова закуска, яку можна запропонувати до багатьох страв. Особливо добре чорні солоні грузді поєднуються з відварною картоплею. Простий, але виключно смачний обід готовий!
Читайте також: Рецепт кислої квашеної капусти: як прибрати кислоту, що робити, якщо перекисла
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.