
Закусочні кекси відносяться до категорії «швидкий хліб» і по суті вони ближче до маффинам, ніж до кексів. Та й на столі закусочні кекси часто заміняють хліб, але і самі по собі вони відмінна закуска. Наповнювач і визначає смак закусочного кексу. І тут можна дати волю фантазії, додаючи тертий твердий або розім’ятим молодий сир, обсмажений бекон, шматочки ковбасних виробів, зерна кукурудзи або зелений горошок, каперси або оливки, в’ялені помідори або пряні трави.
- Рецепти приготування
- Закусочні кекси з сиром і овочами
- Мафіни закусочні з ковбасою і сиром
- Закусочні кекси з шинкою
- Закусочні кекси з яйцем і беконом
- Мафіни з грибами
- Класичний кекс з цукатами та родзинками
- Закусочні кекси з ковбасою
- Мафіни з грудинкою
- Мафіни з кабачків з фетою
- Закусочні кекси з плавленого сирка
- Закусочні кекси з сиром та оливками
- Корисно знати про кексах
- Рецепти приготування
- Закусочні кекси з сиром і овочами
- Мафіни закусочні з ковбасою і сиром
- Закусочні кекси з шинкою
- Закусочні кекси з яйцем і беконом
- Мафіни з грибами
- Класичний кекс з цукатами та родзинками
- Закусочні кекси з ковбасою
- Мафіни з грудинкою
- Мафіни з кабачків з фетою
- Закусочні кекси з плавленого сирка
- Закусочні кекси з сиром та оливками
- Корисно знати про кексах
Рецепти приготування
Випікають закусочні кекси і у великих, і в порційних формах. Вони ефектно виглядають на святковому столі і дуже зручні на пікніку або в дорозі, їм завжди знайдеться місце в коробці для шкільного сніданку або в ланч-бокс. Нижче можете ознайомитися з добіркою цікавих рецептів приготування закусочних кексів.
Закусочні кекси з сиром і овочами
Інгредієнти:
- Сир 100 гр.
- Твердий сир 50 гр.
- Яйця 1 шт.
- Сіль за смаком
- Помідори 1 шт.
- Петрушка за смаком
- Болгарський перець 1 шт.
- Пшеничне борошно 1 ст. л.
Загальна інформація:
- Час приготування: 35 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Яйце збиваємо до однорідності. Сир натираємо на дрібній тертці, зелень промиваємо, дрібно ріжемо. Овочі нарізаємо дрібними кубиками.
- Яйце з’єднуємо з сиром, сиром і зеленню, перемішуємо. Солимо. Додаємо нарізані овочі і перемішуємо. Додаємо ложку борошна, перемішуємо.
- Розкладаємо масу в порційні формочки. Запікаємо в розігрітій до 180 град. духовці 15-20 хвилин до рум’яності.
- Подавати закусочні кекси можна як теплими, так і холодними.
Мафіни закусочні з ковбасою і сиром
Інгредієнти:
- 100 гр. сиру,
- 100 гр. ковбаси,
- жменя порізаного кропу,
- 1,5 ст. молока,
- 1,5 ст.-2 ст. борошна,
- 50 гр. сл.м.,
- 3яйца, 2 ч. л. розпушувача,
- Сіль/перець.
Загальна інформація:
- Час приготування: 40 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Підготувати всі інгредієнти. Сир, ковбасу і кріп порізати.
- Яйця збити з сіллю і перцем, додати молоко, борошно, розпушувач, розм’якшене масло-перемішати.
- Додати ковбасу, сир, кріп-перемішати. Викласти у формочки. Випікати в розігрітій до 180гр. духовці 30 хв.
Закусочні кекси з шинкою
Інгредієнти:
- 150 гр. майонезу
- 150 гр. тертого сиру
- 200 гр. сметани
- 2 яйця
- борошно
- спеції за смаком
- 200 гр. шинки
- 150 гр. сиру
- 3 помідори
Загальна інформація:
- Час приготування: 60 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Для початку збиваємо яйця до хорошої піни. Додати яйця, не припиняючи збивати майонез і сметану.
- Шинку і половину сиру нарізати кубиками. Решту сиру натерти на тертці. Помідори нарізати кільцями.
- Прибираємо міксер. Далі в яєчну суміш вимішати різану шинку і сир кубиками.
- Розігріваємо духовку до 180. Далі цю масу викладаємо трохи більше, ніж на половину у формочки, зверху кладемо помідори. Ставимо у вже розігріту духовку.
- Готовність перевіряємо зубочисткою. У моїй духовці вони дбають не більш півгодини.
- Витягуємо кекси з духовки і відразу посипаємо тертим сиром.
- Чекаємо поки трохи охолоне, витягуємо з формочок. Закусочні кекси можна подавати до столу.
Читайте також: Тарт “Татен” баклажановий – незвичайно та дуже смачно
Закусочні кекси з яйцем і беконом
Інгредієнти:
- 120 мл кефіру
- 120 гр. сметани 10-15%
- 160 гр. борошна
- 1 яйце
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1 ч. л. розпушувача
- ½ Ч. л. солі
- 8 шт. перепелиних яєць
- 100 гр. твердого сиру
- 5-6 смужок бекону
- 6-7 пір’я зеленого лука
Загальна інформація:
- Час приготування: 45 хвилин;
- Кількість порцій: 8 порцій;
Спосіб приготування:
- Підготувати всі інгредієнти. Для начинки перепелині яйця зварити круто і очистити від шкаралупи. Нарізати бекон на смужки, так зручніше і швидше буде обсмажувати. Обсмажити бекон на сухі сковорідки. Викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир. Сир натерти на крупній тертці. Зелену цибулю промити, добре обсушити і дрібно нарізати.
- Для тіста з’єднати у великій мисці кефір, рослинне масло, сметану і яйце. Перемішати до однорідного стану. Просіяти борошно, додати сіль і розпушувач. Поступово ввести борошняну суміш в рідкі інгредієнти і перемішати до з’єднання компонентів. В кінці акуратно вмішати бекон, сир і зелену цибулю. Зберегти трохи бекону та цибулі для прикраси кексів.
- Розігріти духовку до 180 градусів. Підготувати формочки для кексів: змастити їх олією або вкласти паперові капсули для випічки. Викласти у підготовлені форми приблизно третину тесту і додати в центр по одному перепелиному яйцю. Накрити яйця рештою тестом, наповнюючи формочки практично до країв. Прикрасити беконом зверху.
- Випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів 25-30 хвилин. Завжди орієнтуйтеся по своїй духовці. Готовність перевірити сірником або дерев’яною шпажкою. Готові кекси остудити і можна подавати.
Мафіни з грибами
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне — 120 г
- Молоко — 100 мл
- Яйце куряче — 1 шт.
- Масло вершкове — 50 г
- Сир — 50 г
- Цукор — 1,5 ч. л.
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Грузді солоні, вимочені у воді — 100 г
Загальна інформація:
- Час приготування: 60 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Приготувати необхідні інгредієнти. У миску розбити яйце. Додати м’яке масло і цукор.
- Додати частину молока. Злегка перемішати віночком. Просіяти борошно з розпушувачем. Перемішати. Частинами додати решту молока. Ретельно перемішати.
- Гриби нарізати. Додати гриби в тісто. Сир натерти на дрібній тертці. Перемішати тісто ложкою.
- Розкласти тісто у формочки. Випікати маффіни з грибами і сиром 30 хвилин при температурі 180 градусів.
- Гарячі мафіни відразу перекласти на решітку.
Класичний кекс з цукатами та родзинками
Інгредієнти:
- Цукор — 500 р.
- Яйця — 6 шт.
- Вершкове масло — 250 р.
- Борошно — 480 р.
- Сода — ½ ч. л.
- Сметана — 250мл.
- Родзинки — 100 р.
- Цукати — 100 р.
- Кориця — ½ ч. л.
Загальна інформація:
- Час приготування: 60минут;
- Кількість порцій: 12 порцій;
Спосіб приготування:
- Перетираємо масло з цукром до білого кольору, додаємо корицю. Відокремлюємо білки від жовтків. Білки відправляємо в холодильник. Додаємо жовтки в масляно-цукрову суміш по одному, щоб поступово і рівномірно розмішати до однорідної консистенції.
- Разом з жовтком вмішуємо в тісто по 1 ст. л. сметани 2 ст. л. борошна. Ретельно перемішуємо отриману масу лопаткою в одному напрямку.
- Заливаємо ізюм на 5 хв окропом, зливаємо воду, висушуємо паперовим рушником. Родзинки і цукати обвалюємо в борошні, додаємо в тісто, акуратно перемішуємо. В залишки борошна додаємо гашену соду, вмішуємо в тісто.
- У чистому посуді збиваємо білки до стійкої піни. По частинам акуратно вводимо в тісто. Перемішуємо.
- Формочки змащуємо вершковим маслом. Заповнюємо тістом. Випікаємо кексики 40 хвилин при 180 градусах. Після даємо охолонути, прикрашаємо цукровою пудрою.
Читайте також: Картопля з м’ясним фаршем по-турецьки – апетитна та оригінальна страва
Закусочні кекси з ковбасою
Інгредієнти:
- Ковбаса — 100 г
- Сир твердий — 250 г
- Молоко — 250 мл
- Яйце — 1 шт.
- Борошно — 150 г
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Трави італійські — 1 ч. л.
- Сіль — 1 щіпка
- Олія — для змащування формочок
Загальна інформація:
- Час приготування: 40 хвилин;
- Кількість порцій: 12 порцій;
Спосіб приготування:
- Змішати просіяне борошно, сіль, розпушувач і італійські трави. В окремій ємності трохи збиваємо яйце з молоком. З’єднуємо сухі і рідкі інгредієнти, замішуючи тісто.
- Дрібно нарізаємо ковбасу. Сир натираємо на крупній тертці. Сир краще брати той, який добре плавиться. Додаємо в тісто дрібно нарізану ковбасу і натертий сир. Даємо тісту відпочити хвилин 10.
- У формочки для кексів, злегка змащені маслом, викладаємо тісто майже до країв.
- Випікаємо закусочні кекси з ковбасою і сиром в розігрітій духовці при 190 градусах 20-25 хвилин.
Мафіни з грудинкою
Інгредієнти:
- сметана 130 р.
- борошно 120 р.
- яйця 1 шт.
- молоко 2 ст. л.
- копчена грудинка 50 р.
- рослинна олія 2 ст. л.
- базилік сушений 1 ч. л.
- паприка
- сіль, перець
Загальна інформація:
- Час приготування: 45 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Грудинку нарізати невеликими кубиками. Грудинку обсмажити на сухій сковороді до золотистого кольору.
- Сметану, яйце, молоко, рослинне масло з’єднати і добре перемішати. Борошно посолити і поперчити за смаком і знову все добре перемішати.
- Борошно просіяти і порціями, кожного разу, добре перемішуючи, додати в сметанно-молочну масу.
- Покласти в тісто обсмажену грудинку і швидко перемішати. Духовку попередньо розігріти до 180 градусів.
- Тісто розкласти по формочках для кексів. Випікати маффіни з грудинкою до золотистого кольору, приблизно 30-35 хвилин.
Мафіни з кабачків з фетою
Інгредієнти:
- Борошно — 200 г
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Сода — ½ ч. л.
- Кмин — ½ ч. л.
- Яйце — 1 шт.
- Кефір — 150 мл
- Рослинне масло — 5 ст. л.
- Тертий кабачок — 140 г
- Раскрошенная фета — 100 г
Загальна інформація:
- Час приготування: 35 хвилин;
- Кількість порцій: 9 порцій;
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 200 C. Застелити паперовими вкладишами 9 формочок для мафінів.
- У мисці змішати борошно, розпушувач, соду, кмин і ¼ чайної ложки солі.
- В іншій мисці збити яйця, сколотини і масло. Влити рідкі інгредієнти в сухі, додати кабачок і половину фети. Перемішати.
- Викласти тісто у формочки, посипати сиром. Випікати протягом 18-20 хвилин до золотистого кольору. Готовність перевірити зубочисткою. Кекси остудити на решітці.
Читайте також: Бутерброд з яєчнею та беконом – швидкий та ситний сніданок
Закусочні кекси з плавленого сирка
Інгредієнти:
- Сирок плавлений — 2 Штуки (100 г)
- Яйце — 2 Штуки
- Борошно пшеничне — 4 Ст. ложки
- Сметана 15-20% — 4 Ст. ложки
- Розпушувач тіста — 1 Чайна ложка
Загальна інформація:
- Час приготування: 30 хвилин;
- Кількість порцій: 6 порцій;
Спосіб приготування:
- Плавлений сирок натерти на крупній тертці. Додайте сирі яйця, сметану. Перемішайте.
- Введіть просіяне борошно, розпушувач, перемішайте ложкою тісто. Тісто готове, воно середньої густоти.
- Формочки для кексів змастіть рослинною олією. Розкладіть тісто, наповнюючи форми не більше ніж на дві третини.
- Відправте в гарячу духовку 180 градусів на 25 хвилин. Форма повинна бути антипригарній або силіконовій, інакше кекси пристане.
Закусочні кекси з сиром та оливками
Інгредієнти:
- Яйце куряче — 2 шт.
- Борошно пшеничне — 2 ст.
- Вершкове масло — 100 г
- Кефір — 560 мл
- Вершки 35-40% — 100 мл
- Адигейський сир — 100 г
- Російський сир — 40 г
- Оливки без кісточок — 10 шт.
- Розпушувач — 2 ч. л.
- Сода харчова — 0,5 ч. л.
- Прованські трави — 1 ч. л.
- Базилік сушений — 0,5 г
- Сир овечий — 40 г
- Сода харчова — 0,5 г
- Сіль — 0,5 ч. л.
Загальна інформація:
- Час приготування: 60 хвилин;
- Кількість порцій: 11 порцій;
Спосіб приготування:
- Змішайте кефір з вершками, додайте соду і добре перемішайте суміш почне пінитися на очах. Це гаситься сода. Змішати яйце з отриманої кефірно-вершковою сумішшю, розтопленим або розм’якшеним маслом і сіллю. Борошно змішайте з розпушувачем і травами. Поступово додайте борошно в рідку суміш, добре вимісити ложкою.
- Для начинки оливки слід дрібно посікти. Адигейський сир нарізати невеликими кубиками, інші сири натерти на дрібній тертці. Як тільки інгредієнти готові — додаємо їх до тесту, акуратно розмішуючи.
- Тепер наповніть форми для маленьких кексів, трохи не доходячи до краю. Випікайте кекси в розігрітій до 200 градусів духовці 20-30 хвилин до легкої золотавості. Вони красиво повстануть і на їх поверхні утворюються апетитні тріщини, з яких буде сочитися сир. Вийміть кекси з форми і дайте злегка охолонути на решітці.
Корисно знати про кексах
Цей десерт являє собою кондитерський виріб, виконане із здобного тіста, випечений у формочках, мають високі бортики. В цей вид тесту обов’язково додають розпушувач або соду. Крім цього, в нього вводять борошно, цукор, яйця, масло, різні смакові і ароматичні добавки.
Завдяки вмісту в тісті яєць, воно набуває бархатисту структуру, масло і цукор надають готовому продукту м’якість. Існує кілька варіантів замісу цього тесту в залежності від рецептури. Зверніть увагу: при приготуванні необхідно дотримуватися деякі технологічні умови — черговість додавання продуктів при створенні тесту, всі замешиваемые продукти повинні бути однієї (кімнатній) температурі.
Вироби випікаються при помірній температурі в духовій шафі досить тривалий час. У тому випадку, якщо скоринка стає рум’яної, а серединка ще сира, слід накрити кекси фольгою і пекти до готовності. Готовність перевіряємо старим, але дієвим способом: за допомогою дерев’яної лучинки або зубочистки.