
Ікра, яку ми готуємо з баклажанів, вважається не тільки смачною і корисною, але й багата вітамінами і мінералами так само, як і салати з помідорів. Якщо ми будемо її вживати, то знизимо холестерин в крові, печінці та нирках.
Як стверджують багато книги, ця закуска в Росію була завезена з Ірану в 17 столітті.
У 1970-х роках в СРСР продаж такої смакоти була млявою, хоча заповнювала цілі полки магазинских вітрин.
А після виходу на екран фільму «Іван Васильович змінює професію» її стало модно подавати на стіл. Якщо згадати, то саме в цьому фільмі був жарт обіграний момент «про ікру заморську».
Сьогодні ми з вами розглянемо кілька простих і дуже смачних варіантів приготування баклажановой ікри на зиму.
Кілька порад. До вибору овочів потрібно підійти ретельно. Вони повинні бути якісними. Щоб закуска дожила до зими найкраще ікру запасати у великих кількостях, так як вона потрапляючи на стіл, з’їдається дуже швидко. Якщо будете готувати за даними рецептами, то ваше блюдо не залишиться без уваги і ви отримаєте велику кількість компліментів на вашу адресу. Приступимо до приготування.
Зміст
- Ікра з баклажанів на зиму — Смачний рецепт пальчики оближеш
- Ікра з баклажанів через м’ясорубку
- Баклажанна ікра без стерилізації
- Рецепт ікри в мультиварці
- Смачна баклажанна ікра в блендері
- Ікра з баклажанів і кабачків на зиму
- Простий рецепт ікри з запечених баклажанів
Ікра з баклажанів на зиму — Смачний рецепт пальчики оближеш
Інгредієнти:
- Баклажани — 2 шт.
- Помідор — 5 шт.
- Цибуля — 3 головки
- Часник — 2 зубчики
- Гострий перець — 1/2 шт.
- Сіль — 1 ч. ложка
- Цукор — 2 ч. ложки
- Мелений коріандр — 0,5 ч. ложки
- Оцет 9% — 2 ч. ложки
- Рослинне масло — 100 мл
Спосіб приготування:
1. Очищаємо баклажан, нарізаємо невеликими кубиками, покласти в миску з холодною водою і відправляємо 1 ст. ложку солі. Накриваємо зверху кришкою або блюдцем, щоб вони не спливали, залишаємо на пів години.
2. Помідори промиваємо, робимо на них хрестоподібний надріз, заливаємо окропом на 1 хвилину, після чого перемістимо в холодну воду і знімемо шкіру і ріжемо їх кубиками.
3. Очищаємо цибулю і часник, і подрібнюємо їх кубиками. У гострого перцю видаляємо насіння і теж дрібно кришимо.
4. Через пів години зливаємо воду з баклажанів. У сковороду наливаємо олію, викладаємо часник з цибулею і доводимо до легкої золотинки.
5. До цибулі викладаємо баклажани, обсмажуємо на сильному вогні. Зменшуємо підігрів, тушкуємо 6 хвилин. І додаємо інші інгредієнти. Солимо, перчимо, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності.
6. Коли ікра практично готова, додаємо цукор і оцет. Доводимо до повної готовності. Розливаємо в гарячому вигляді по заздалегідь приготовленим банкам, закриваємо, перевертаємо.
Читайте також: Імбир з медом – 7 смачних рецептів з користю для здоров’я
Наша смакота готова. На дану кількість інгредієнтів виходить 1 літр. Приємного апетиту.
Ікра з баклажанів через м’ясорубку
Інгредієнти:
- Баклажани — 3 кг
- Помідори — 1 кг
- Цибуля — 0,5 кг
- Морква — 0,5 кг
- Часник — 2 головки
- Рослинне масло — 200 гр
- Оцет 9% — 60-80 мл
- Сіль — 1 ст. ложка
- Цукровий пісок — 2 ст. ложки
Спосіб приготування:
1. Баклажани промиваємо під проточною водою, кожен протикаємо в декількох місцях, викладаємо на деко і ставимо в попередньо розігріту лист до 180 градусів на 25 хвилин.
Порада: Дізнаємося готовність овочів, наступним чином. Якщо вони з допомогою ножа протыкаются легко і при цьому м’які, значить готові.
2. У цей час чистимо цибулю, моркву, часник. Моєму помідори, розрізаємо навпіл і вирізаємо серцевину.
3. Всі овочі, крім часнику, пропускаємо через м’ясорубку з дрібною решіткою. Кожен продукт в різну місткість.
4. У казан наливають 200 мл рослинної олії, розігріваємо його і кладемо моркву, цибулю тушкуємо 10 хвилин, періодично помішуючи.
5. Потім додаємо помідори, розмішуємо і даємо закипіти. Зменшуємо на маленький вогонь і варимо 30 хвилин.
6. Через 30 хвилин все змішуємо з баклажанами і варимо ще 40 хвилин. За 15 хвилин до готовності, видавлюємо часник в каструлю з допомогою чеснокодавилки. Додаємо сіль та цукровий пісок. Сюди ж вливаємо 9% оцет, все ретельно перемішати і довариваем.
7. Готуємо банки. Стерилізуємо їх зручним для Вас способом. Наповнюємо всі банки до верху, накриваємо кришкою, закатуємо. Накриваємо теплим пледом, залишаємо до охолодження, їх не потрібно перевертати.
Вся родина буде в захваті. Приємного апетиту.
Баклажанна ікра без стерилізації
Інгредієнти:
- Баклажани — 3 кг.
- Помідори — 1 кг
- Цибуля — 1 кг.
- Морква — 1 кг
- Перець болгарський — 1 уг.
- Гострий перець — 2 шт.
- Часник — 3 головки
- Цукор — 4 ст. ложки
- Сіль — 2 ст. ложки
- Перець чорний мелений — 1 ч. ложка
- Базилік — 1 пучок
- Рослинне масло — чекаючи смаження
Спосіб приготування:
1. Всі овочі промиваємо, очищаємо. Баклажани ріжемо кубиками, цибулю чверть кільцями, болгарський і гострий перець тонкою соломкою, помідори і часник подрібнюємо в блендері. Моркву натираємо на крупній тертці, базилік дрібно рубаємо.
2. У казан наливають рослинно масло, обсмажуємо баклажани до легкої золотинки, паралельно смажимо цибулю. Потім перекладаємо в казан.
3. Обсмажуємо моркву окремо, якщо всі овочі обсмажують разом у них не буде такого насиченого смаку. Так само перекладаємо до овочів.
4. Слідом обсмажимо два види перцю, пасеруємо його 5-7 хвилин. Всі смаки з’єднані, зливаємо томати і додаємо сіль, цукор, перець, базилік, добре розмішуємо. Залишаємо тушкуватися на 30 хвилин на середньому вогні. За 10 хвилин до готовності додаємо часник.
Читайте також: Рибні голубці по-пермськи – просто, ситно та смачно
Ось така густа ікра у нас вийшла, перекладаємо в банки, закручуємо і чекаємо остигання. Приємного апетиту.
Рецепт ікри в мультиварці
Інгредієнти:
- Баклажан — 500 гр.
- Перець болгарський — 1 шт.
- Помідор — 2 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Часник — 1 головка
- Кінза — за смаком
- Соняшникова олія — для смаження
- Сіль — за смаком
- Оцет
Спосіб приготування:
1. Промиваємо баклажани і перці, зрізаємо плодоніжку, ставимо в мікрохвильовку — режим «Смаження», все щільно укладаємо, закриваємо кришку.
2. В цей час ошпарюємо помідори і знімаємо з них шкірку і видалити насіння. Відразу ж нарізаємо їх дуже дрібно.
3. Очищаємо цибулю і часник, шаткуємо їх, злегка обсмажуємо на сковороді. Овочі, які знаходяться в мультиварці перевертаємо. Прискорюємо процес додаємо 100 мл води.
4. Кінзу промиваємо і дрібно нарізаємо. Виймаємо баклажани, протикаємо виделкою, щоб рідина стекла, придавлюємо гантельным млинцем і залишаємо на 10 хвилин.
5. Знімаємо прес, чистимо овочі: перець і баклажани від шкірки і насіння, так само як і помідори дрібно кришимо.
6. З’єднуємо всі інгредієнти в мультиварці, солимо, вливаємо олію, 1 ст. ложку оцту. Ставимо режим «Гасіння» на 25-30 хвилин.
Потім перекладаємо все в підготовлені банки, закатуємо. Закуска готова, відразу після того, як вона охолоне, можна спробувати. Приємного апетиту.
Смачна баклажанна ікра в блендері
Інгредієнти:
- Вода — 1 літр
- Баклажани нечищене — 2500 гр.
- Морква — 800 гр.
- Цибуля — 250 мл
- Томатна паста — 250 гр.
- Оцет — 2 ст. ложки
- Цукор — 2 ст. ложки
- Сіль — 2 ст. ложки
- Паприка мелена — 1 ст. ложка з гіркою
- Перець чорний мелений — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Баклажани очищаємо і нарізаємо їх дрібними часточками. Так само очищаємо цибулю і кришимо, Моркву ріжемо брусками.
2. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо овочі окремо. Баклажани викладаємо в каструлю і до них моркву, додаємо томатну пасту, цибулю, дві хвилини згасимо, потім наливаємо 100 мл. води, доводимо до кипіння і виливаємо в каструлю.
3. Ставимо на вогонь і починаємо гасити на середньому вогні під закритою кришкою хвилин 60. Солимо, сахарим, перчимо, вливаємо оцет і додаємо паприку. Кип’ятимо ще 15-20 хвилин.
4. За допомогою блендера подрібнюємо ікру. Перетворюємо ще в пюре протягом 4 хвилин. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і укладаємо в банки.
Зберігати можна в холодильнику, так і в шафі на кухні. Приємного апетиту.
Ікра з баклажанів і кабачків на зиму
Інгредієнти:
- Баклажани — 2 кг.
- Кабачки — 1 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 кг.
- Перець болгарський — 1 кг
- Морква — 500 гр.
- Сіль — 2 ч. ложки
- Цукровий пісок — 4 ч. ложки
- Томатна паста — 3 ст. ложки
- Петрушка — 1 пучок
- Олія для смаження
Читайте також: Смачний салат з вареною ковбасою — 9 кращих рецептів
Спосіб приготування:
1. Очищаємо цибулю, моркву, можна порізати тонко, або натерти на тертці, промиваємо кабачки, баклажани видаляємо у них краю з двох сторін і кришимо на дрібні кубики. Перець вичищаємо від серцевини, нарізаємо квадратиками, петрушку промиваємо і дрібно кришимо.
2. Починаємо обсмажувати. Спочатку смажимо моркву з цибулею. Потім до них відправляємо перець, даємо обсмажитися.
3. Слідом кладемо баклажани і кабачки, доводимо до рум’яного стану. Додаємо цукровий пісок, сіль, викладаємо петрушку і томатну пасту. Всі перешиваємо і чекаємо процесу закипання. Потім потрібно варити 30 хвилин.
4. В цей час підготуємо банки і кришки. Після того, як ваша смакота готова, перекладаємо її по банкам, запечатуємо і чекаємо повного остигання.
Наша икорка готова. Приємного апетиту.
Простий рецепт ікри з запечених баклажанів
Інгредієнти:
- Баклажани — 2 кг.
- Морква — 500 гр.
- Перець солодкий — 500 гр.
- Помідори — 800 гр.
- Цибуля ріпчаста — 800 гр.
- Часник — 1 головка
- Масло рослинне — 1/3 склянки
- Томатна паста — 5 ст. ложок
- Цукор — 3,5 ст. ложки
- Сіль — 2,5 ст. ложки
- Оцет 9% — 3 ст. ложки
Спосіб приготування:
1. Баклажани промиваємо, розрізаємо і робимо на них надрізи, змащуємо масло і ставимо в розігріту духовку при 180 градусах запікаємо до м’якості.
2. Очищену цибулю кришимо дрібними кубиками і кладемо в сковороду тушкуватися до напівпрозорого стану.
3. Моркву натираємо на крупній тертці і відправляємо тушкуватися до цибулі. Потім перекладаємо в каструлю.
4. Промиваємо перець, видаляємо нутрощі і нарізаємо дрібним кубиком. Спочатку тушкуємо в окремій тарі до м’якості, потім перекладаємо до інших овочів.
5. Помідори миємо, видаляємо плодоніжки, розрізаємо навпіл і за допомогою блендера подрібнюємо їх і відправляємо в каструлю. Так само можна скористатися м’ясорубкою.
6. За допомогою ложки з запечених баклажанів виймаємо м’якоть. Рубаємо його дуже дрібно за допомогою ножа перекладаємо в загальну тару і добре перемішуємо.
7. Включаємо вогонь, вливаємо олію, доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо ікру 45-50 хвилин, обов’язково накриваємо кришкою. По закінченні часу кладемо томатну пасту і тушкуємо ще 10 хвилин під кришкою.
8. Додаємо сіль, цукровий пісок, мелений перець, вливаємо оцет і тушкуємо ще 10 хвилин.
9. Стерилізуємо банки в духовці 6-9 хвилини при температурі 150 градусів.Готову ікру розливаємо по банках, закручуємо кришками. Перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.
Такі заготовки можна зберігати при кімнатній температурі. Приємного апетиту.