Домашній пластовий мармелад з яблук: рецепт з пектином без цукру

Домашній пластовий мармелад з яблук: рецепт з пектином без цукру

Яблучний мармелад – це смак, знайомий і улюблений з дитинства. Якщо ви вирішили самостійно приготувати цей корисний десерт, то варто знати про тонкощі і секрети, які дозволять зробити все легко, швидко і правильно. Пропонуємо вам кілька простих рецептів, які дають прекрасний результат – ароматний, натуральний і дуже смачний мармелад.

В домашніх умовах таку смакоту можна готувати декількома способами – на плиті, з використанням духовки і сушарки. І вигляд у ласощів буває різним – його розкладають у формочки, або розгортають і запікають пластинами, а також закривають в банках на зиму. Отже, пробуємо!

Домашній пластовий мармелад з яблук: рецепт з пектином без цукру

Зміст

  1. Пластовий яблучний мармелад
  2. Яблучний мармелад на пектині або желатині
  3. Енергетична цінність
  4. Інгредієнти
  5. Покрокове приготування
  6. Яблучний мармелад без цукру
  7. Енергетична цінність
  8. Інгредієнти
  9. Покрокове приготування
  10. Яблучний мармелад зі сливами
  11. Енергетична цінність
  12. Інгредієнти
  13. Покрокове приготування

Пластовий яблучний мармелад

З яблук цей десерт виходить найкраще, так як дані фрукти самі по собі містять велику кількість пектину – рослинного полісахариду, який володіє желирующими властивостями. Ласощі в будь-якому випадку придбає потрібну “мармеладну” консистенцію, і додавати магазинний желатин або пектин не потрібно.

Порада: якщо ви все ж побоюєтеся, що мармелад не застигне і не стане пружним, то можете прокип’ятити в окремому посуді в невеликій кількості води шкірку і серцевини яблук, а потім підлити при варінні десерту отриману проціджену рідину з виділився в неї натуральним пектином.

Інгредієнти

  • яблука 2 кг
  • цукор 1,5 кг

На порцію

Калорії: 39.3 ккал

Білки: 0 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 9.8 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Домашній пластовий мармелад з яблук: рецепт з пектином без цукру

    Фрукти переберіть, промийте і відірвіть “хвостики”. Можна відразу зайнятися варінням, або попередньо запекти плоди в духовці, щоб вони дали більше запаху.

  • Домашній пластовий мармелад з яблук: рецепт з пектином без цукру

    Надріжте яблука зверху і акуратно видаліть насіннєві коробочки, намагаючись не пошкодити цілісність самих плодів. Потім викладіть їх на деко і відправте в духовку на годину при температурі близько 140-160 градусів. Періодично перевіряйте яблука, так як вони можуть легко підгоріти – щоб цього не сталося, накрийте їх зверху пергаментом або фольгою.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    В результаті у нас вийде дуже м’які, але тримають форму фрукти. Перебити їх у блендері або ретельно розімніть “толкушкой” і перетріть через сито, щоб не залишилося дрібних шматочків паперу.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Викладіть масу в каструлю, в якій зазвичай готують варення, засипте цукром, а потім поставте на маленький вогонь і уваривайте протягом півтора годин. Час варіння залежить від кількості сировини і сорти яблук. Перевірити готовність мармеладу можна, капнувши трохи на тарілку – якщо десерт не розтікається, а тримає форму, то він готовий.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Якщо результат вас влаштував, на цьому можна і зупинитися, але якщо ви задумали зробити пластовий мармелад, то ще гарячим його необхідно перекласти на застелений пергаментом деко. За допомогою ложки або м’якою силіконовою лопатки розрівняйте масу по всій поверхні, а потім відправте в духовку або сушарку на 2 години при середній температурі в 100 градусів.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Остудіть отриманий пласт і залиште полежати якийсь час (12-24 години).

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Накрийте мармелад новим чистим аркушем пергаменту і переверніть солодкість на нього – вона повинна легко відокремитися. Потім відправте пласт назад в сушарку або духовку і знову готуйте 2 години. Після таких маніпуляцій мармелад повинен стати дуже пружним і гарним – якщо ви задоволені результатом, то можете дати “відпочити” солодощі ще добу, а потім в черговий раз просушити.

  • Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

    Мармеладний пласт добре ріжеться, він не мокрий і не липне до рук, значить, його сміливо можна подавати з цукровою пудрою, вона не підтане. Готове ласощі потрібно зберігати в холодильнику, загорнувши в пергамент.

Читайте також:  12 Простих Рецептів Хліба в Хлібопічці: Смакуйте Легко та Смачно

Читайте також: Компот з яблук з апельсином на зиму на 3 літрову банку – рецепт з фото

Якщо ви вирішили зупинити приготування на 4 пункті, то такий мармелад можна закривати в банках на зиму – стежте за тим, щоб всі ємності були добре простерилізовані і вимиті. Якщо бажаєте, щоб солодкість збереглася довше, додайте цукру трохи більше, ніж рекомендувалося вище.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Яблучний мармелад на пектині або желатині

Якщо звертатися до старим і перевіреним рецептом, то не застигнути яблучний мармелад може тільки в одному випадку – якщо сировина недостатньо уварено. Проте чим довше ми піддаємо термообробці фрукти, то тим менше в них залишається вітамінів. У підсумку виходить не корисна їжа, підвищує імунітет взимку, а звичайний солодкий десерт. Тому рецепт, за яким яблучка увариваются менше покладеного часу, сподобається багатьом людям, які дотримуються правильне харчування. Але для досягнення такої мети ми додамо в ласощі додаткові загусники.

Мова йде про магазинному пектині або желатині. Ці інгредієнти допоможуть десерту швидше придбати потрібну консистенцію. Желатин – це загусник тваринного походження, тому вегетаріанці частіше використовують його аналог з водоростей – агар-агар.

Важливо: желатин необхідно попередньо замочувати у невеликій кількості холодної води, щоб він розпух і добре перемішався з яблучним пюре. А пектин для рівномірного розподілу в суміші перед застосуванням потрібно обов’язково з’єднати з невеликою кількістю цукру.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 6

Енергетична цінність

  • білки – 0.6 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 5 м;
  • калорійність – 22.6 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 500 г;
  • желатин – 20 г;
  • цукор – 150 р.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Покрокове приготування

  1. Желатин змішайте з 100 мл холодної кип’яченої води і поки відставте в сторону. Якщо будете використовувати інший загущувач (пектин або агар-агар), то необхідну кількість дивіться в інструкції до кожного продукту.
  2. Яблука переберіть, промийте в проточній воді, просушіть рушниками.
  3. Очистіть фрукти від шкірки, наріжте їх невеликими шматочками, все насіння і “хвостики” видаліть. Для отримання більшої кількості пектину найчастіше використовують саме м’якоть разом з шкіркою, але без неї яблука зваряться набагато швидше.
  4. Пересипте яблучні дольки цукром. Почекайте, щоб вони пустили сік, а потім поставте на маленький вогонь. Доведіть масу до кипіння і варіть півгодини, періодично помішуючи.
  5. Перекладіть зварені яблука в блендер або пюрируйте їх занурювальним агрегатом, як вам буде зручніше.
  6. Потім поверніть однорідну масу на плиту, доведіть до кипіння. Додайте розведений у воді желатин, ретельно перемішайте і проваріть ще 10 хвилин.
  7. Якщо мармелад тече з ложки, а не падає, то можна додати ще трохи желатину або крохмалю, який теж відмінно сприяє загустінню.
Читайте також:  Рецепт пасти карбонара від Джеймі Олівера: з брокколі у вершковому соусі

Читайте також: Джем з гарбуза – рецепти з апельсином і лимоном, з курагою

Ще гарячий мармеладний десерт можна розлити по банках і відправити на зберігання, так і викласти у формочки і ласувати вже сьогодні. Безпосередньо перед подачею мармеладкі посипають цукровою пудрою, а прикрашають апельсиновими часточками і м’ятою для кольору.

Подібний десерт можна їсти ложкою прямо з банки, додавати як начинку в рогалики, пироги та іншу випічку. Якщо ви любите яблука до такої міри, що не бажаєте розставатися з ними навіть взимку, то неодмінно закрийте кілька баночок такої заготовки. Але обов’язково вживайте солодкість в розумних кількостях – від карієсу, ожиріння і діабету ніхто не застрахований!

Яблучний мармелад без цукру

Більшість сучасних рецептів передбачають використання цукру, але такий десерт шкідливий, особливо для дітей. Однак вихід є – можна приготувати мармелад з медом! Це не тільки смачна солодкість, але і дуже корисна добавка до раціону.

При варінні, герметично закупорені ємності і при відсутності повітря цукор – це дуже хороший консервант, який затримує розвиток і поширення бактерій. Умова дотримується при його вмісті в заготівлі від 60% і більше. Якщо цей відсоток менше, то мармелад необхідно додатково стерилізувати. Якщо ви робите заготівлю без меду й без цукру, але дуже хочете закрити її на зиму – обов’язково стежте за ретельною стерилізацією банок і сировини.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Це цікаво: в меді присутній унікальний фермент. Він відомий як інгібін, який вбиває шкідливі бактерії і діє проти збудників хвороб. Саме тому продукт стерильний і служить добрим консервантом – він не може зіпсуватися або запліснявіти, тільки засахариться.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 22

Енергетична цінність

  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 2.6 м;
  • калорійність – 12 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 2 кг;
  • мед – 100 мл;
  • желатин – 40 г;
  • вода – 200 мл

Покрокове приготування

  1. Яблука необхідно оглянути, прибрати всі перезрілі і зіпсовані плоди. Потім фрукти промиваємо в проточній воді, видаляємо “хвостики” і листочки. Нарізаємо часточками.
  2. Відправляємо сировину у велику п’ятилітрову каструлю, додаємо склянку води і варимо до повного розм’якшення яблук близько 2-3 годин.
  3. Якщо взяли тонкостінну каструлю, то не забувайте періодично помішувати всю масу, щоб яблука не пригоріли. Замість варіння можна спочатку запекти фрукти, а потім вже подрібнити.
  4. З допомогою ручного заглибного блендера перетворюємо яблучка в пюре. Якщо такого пристосування немає, розім’яти фрукти можна звичайної “толкушкой для картоплі.
  5. Потім необхідно протерти пюре через сито – це робиться для того, щоб мармелад був більш однорідним, а в ньому не траплялися шматочки шкірки.
  6. Каструлю з перетертим пюре повертаємо на дуже маленький вогонь і продовжуємо варити ще хвилин 40. Необхідно домогтися гарної густоти.
  7. В останню чергу додаємо вибране желирующее речовина і перемішуємо. Варіння можна вважати закінченою, коли яблучна маса не ллється з ложки, а “падає”.
  8. Трохи остудіть мармелад – мед вже при 50 градусах починає втрачати велику частину корисних речовин, тому з них необхідно дбайливо поводитися, щоб зберегти всі вітаміни і мінерали. Додайте в пюре мед, ретельно перемішайте і розлийте по формочках або по банкам. Зберігається подібна солодкість зазвичай в холодильнику.
Читайте також:  Як ефективно розтягнути джинси в довжину: кращі методи з фото

Порада: якщо вам здається, що одні яблука “нудно” виглядають, для більш яскравого кольору і смаку можна додати сливи або інші ваші улюблені фрукти. Обов’язково стежите за вмістом пектину і кладіть його за необхідності.

Яблучний мармелад зі сливами

В англомовних країнах словом “мармелад” прийнято іменувати тільки солодощі з цитрусових, але що заважає нам використовувати улюблені фрукти і ягоди? Не завжди цей десерт є таким, яким ми його частіше зустрічаємо в магазинах – у вигляді застиглих прозорих шматочків різної форми, обвалянных в цукрі. В Англії, наприклад, мармелад намазують виключно на хліб, у Німеччині солодкість дуже нагадує звичайне повидло, тобто класичного рецепту мармеладу не існує.

Читайте також: Заправка для борщу із буряка на зиму – рецепти дуже смачно, з капустою, без оцту, в мультиварці, без капусти

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Найкраще яблука поєднуються зі сливами – в обох видах фруктів високий вміст пектинів, тому додавання желатину десерт не потребує. Все, що нам потрібно – хороші стиглі плоди і цукор.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • білки – 0.1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 8 г;
  • калорійність – 32.4 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • сливи – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Фрукти перебираємо і промиваємо в проточній воді. Зверху яблука знімаємо невелику “шапочку” і акуратно вирізаємо серединку з насінням. Сливи просто ділимо навпіл і прибираємо кісточку.
  2. Складаємо підготовлені плоди в пакет для запікання, щільно зав’язуємо і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів.
  3. Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту і даємо фруктів трохи охолонути.
  4. Розв’яжіть пакет з одного боку і акуратно перекладіть сливи і яблука в каструлю для приготування варення. За допомогою заглибного блендера пюрируйте фрукти до однорідної маси. Якщо хочете, щоб у мармеладу була більш ніжна консистенція, його можна перетерти через дрібне сито.
  5. Ставимо каструлю на плиту, пересипаємо цукром пюре, і на повільному вогні доводимо до кипіння.
  6. Після закипання варимо масу ще близько 40-60 хвилин. Готовність десерту можна перевірити наступним чином – викладіть ложку мармеладу на тарілку тонким шаром, а потім проведіть по ньому ножем. Якщо з’явився слід залишається чітким – значить, все вийшло! Якщо пюре ще рідкувате, його продовжують уварювати до бажаної консистенції.

Такий мармелад можна ще гарячим розкласти по стерилізованим банкам і закатати, або ж дочекатися охолодження, а потім зберігати в холодильнику в щільно закритій тарі. Слива дає ласощів насичений червоний колір і королівський смак, тому такий домашній десерт підходить в якості елітного частування і заслуговує гарної подачі!

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

Мало хто готує вдома мармелад, так як вважає, що це дуже трудомістким і довгим заняттям. Якщо ви не пошкодуєте часу і сил, то в результаті отримаєте дуже смачну і корисну солодкість, яку можна давати діткам, додавати у випічку або, полив шоколадом, створити приголомшливий і святковий десерт.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Пластовой яблочный мармелад в домашних условиях - рецепт с пектином, без сахара и в сушилке

admin
Оцініть автора
Додати коментар