
Коли за вікном вже віє восени, настає час збирати урожай гарбуза. Ця золота красуня багатьма не оцінена по достоїнству. Проте з неї при правильному підході можна приготувати масу неймовірно смачних частувань. Це і каші, і всілякі закуски, салати, випічка, напої. Особливу увагу варто приділити першим стравам, в яких овоч розкриває свої чудові смакові якості і дарує неповторний яскравий колір.
Зміст
- Рецепт класичного гарбузового супу
- Рецепт гарбузового крем-супу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Рецепт класичного гарбузового супу
За цим рецептом вийде цікаве перше блюдо зі свіжими нотками осінніх овочів, яке дозволить вам ситно і смачно нагодувати всю сім’ю. Фото і відео інструкції допоможуть у цьому.
Інгредієнти
- м’ясо куряче 300 г
- морква середня 1 шт.
- кабачок 200 г
- рис 80 г
- гарбуз 180 г
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- картопля 400 г
- олія соняшникова 35 г
- сіль за смаком
- спеції за смаком
На порцію
Калорії: 61.1 ккал
Білки: 5.1 г
Жири: 0.4 г
Вуглеводи: 9.4 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
Якщо ви використовуєте для приготування супу грудку на кістки або стегенця, то спочатку видаліть шкірку — не варто додавати зайвий жир в блюдо. Після помістіть м’ясні компоненти в каструлю з 2 літрами води і зваріть бульйон. Не забувайте знімати утворюється пінку. По закінченні варіння рекомендуємо дістати з посуду м’ясо і процідити бульйон, щоб він був максимально прозорим.
Очистіть від насіння і шкірки кабачок і гарбуз (ближче до осені у цих овочів шкірка стає надто щільним, тому її обов’язково слід зрізати). Наріжте овочі кубиками середнього розміру. Так само поступите і з картоплею.
Наріжте акуратною соломкою моркву, цибулю наріжте кубиками як можна дрібніше.
Додайте в бульйон картоплю, нарізану або розібрану на волокна курку. Проваріть 10 хвилин.
Слідом всипте крупу. Візьміть рис пропарених сортів, попередньо промийте його. На цьому етапі можна додати трохи спецій і солі, щоб компоненти не були прісними.
На сковороді розжарте масло і обсмажте в ньому овочі, дотримуючись послідовності: цибуля, морква, кабачок і гарбуз. Коли компоненти злегка розм’якшаться, можете сміливо їх перекладати в каструлю і досолювати за смаком. Але головне — не передержите овочі на сковороді, вони не повинні пересмажиться або втратити форму.
Це цікаво: полегшити собі завдання чищення таких овочів, як кабачок і гарбуз, ви можете, удавшись до звичайної столовій ложці. Вона дозволяє швидко позбутися від внутрішніх волокон з насінням.
Рецепт гарбузового крем-супу
Приготувати з гарбуза можна і суп-пюре, який підкорить вас своєю ніжною текстурою і поєднанням овочевого і сирного смаків.
Читайте також: Борщ гарячий – 6 класичних рецептів
Кількість порцій: 8
Час приготування: 50 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 194.3 ккал;
- білки – 15.4 г;
- жири – 12 м;
- вуглеводи – 6.2 р.
Інгредієнти
- вершки – 200 мл;
- гарбуз – 500 г;
- сир твердих сортів – 180 г;
- бульйон (овочевий/курячий) – 700 мл;
- олія соняшникова – 35 мл;
- курка (філе) – 250 г;
- масло (вершкове) – 30 г;
- цибуля ріпчаста – 100 г;
- зелень, будь – яка- за смаком;
- перець мелений – за смаком;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Особливість приготування цього супу полягає в нетрадиційному підході до обробки основного компонента – гарбуза. Перш ніж пускати в справу, овоч необхідно запекти. Тому перше, що потрібно зробити, це розрізати овоч на кілька досить великих шматків, обмазати з усіх боків маслом і відправити в духовку на 60 хвилин, уклавши скибочки шкіркою догори.
- У цей час відварити до повної готовності курку вийміть м’якоть і остудіть.
- З запеченої гарбуза зніміть шкірку, наріжте будь-яким способом і покладіть в сковороду, на якій у вершковому маслі попередньо спассеровали цибулька. Злегка обсмажте.
- Змішайте засмажку з бульйоном, доведіть до кипіння, додайте жирних вершків і тертого сиру. Найкращий сорт – Пармезан, однак ви можете використовувати будь-який. Подрібніть за допомогою блендера. Приправте спеціями за смаком.
- При подачі прикрасьте суп нарізаним курячим філе і гілочкою зелені.
Це цікаво: Оптимальними прянощами для страв із гарбуза вважаються: кардамон, мускатний горіх, чилі, м’ята, шафран, чабер і кориця.
Гарбузовий суп — привід внести шарм і різноманітність в повсякденне меню, не докладаючи зусиль, ні витрат. Найважливіше — це готувати страву з душею і завзяттям, і тоді результат, без сумніву, вас порадує! Приємного апетиту!