Рецепти заготовок з калини на зиму: варення, компоти та фотоінструкції

Рецепти заготовок з калини на зиму: варення, компоти та фотоінструкції

В Україні калина є символом краси та здоров’я, завдяки своїм унікальним властивостям. Ягоди використовують не лише для декоративних цілей, але й активного застосування в кулінарії. Заварювання киселів, приготування компотів, желе, варення, додавання до холодців та витискання вина – калину можна використовувати для різноманітних зимових заготовок.

Підготовка ягід

Рецепти заготовок з калини на зиму: варення, компоти та фотоінструкції

Каліна дозріває наприкінці осені й може залишатися на гілках до весни, не боячись морозів. Її можна збирати неспішно, відбираючи найкращі плоди. У свіжому вигляді ягода дещо гірчить, тому варто скористатися одним із способів для усунення цієї особливості:

  • оставити ягоди на кілька годин у холодильнику або дочекатися, поки мороз зробить свою справу;
  • пропарити в духовці протягом 3-х годин;
  • вимочити в розчині солі на 12 годин.

Після вимочування в солі калину потрібно ретельно промити, адже сіль може залишитися на поверхні ягід.

Заготовки з калини на зиму — найкращі рецепти

Калина багата на корисні речовини, тому використання її в зимових заготовках має бути пріоритетним. Вживання таких страв здатне зміцнити здоров’я всієї родини.

З цукром без варіння

Рецепти заготовок з калини на зиму: варення, компоти та фотоінструкції

Ягоди змішують з цукром без варіння, щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин:

  • розминайте плоди в ємності, щоб вийшов сік;
  • змішайте ягоди з 2/3 від зазначеної кількості цукру, перемішуючи до розчинення кристалів;
  • розкладіть масу в банки, додаючи решту цукру зверху;
  • зберігайте під капроновими кришками.

Без цукру

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

Збереження калини без цукру можливе завдяки власному соку:

  • витисніть сік з 3 частин ягід та змішайте з 7 частинами цілих плодів;
  • доведіть до кипіння і розкладіть по банкам;
  • стерилізуйте протягом 20 хвилин та закупорте.
Читайте також:  Побажання на проводи в армію: натхнення та підтримка військовим

З медом

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

Щоб надати калині солодшу ноту, змішайте ягоди з медом:

  • обпарте плоди окропом та протріть через сито;
  • змішайте з медом у пропорції 1:1;
  • зберігайте отриману масу в холодному місці.

Желе з калини

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

Солодке желе з калини завжди сподобається дітям:

  • розімніть ягоди та протріть їх через сито;
  • зі змішаного соку (1 склянка) та цукру (2 склянки) отримайте масу;
  • розлийте по банках та зберігайте в холодильнику.

Джем без кісточок

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

Для густого джему використовуйте цукровий пісок в пропорції 1:1 з ягодами:

  • отримайте сік з плодів та підігрійте в каструлі;
  • додайте цукор, доведіть до кипіння та томіть 40 хвилин;
  • фасуйте джем в гарячому вигляді у банки.

Варення з калини

Варення з калини може містити додаткові інгредієнти, як-от яблука або апельсини. Класичний рецепт з яблуками передбачає:

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

  • 650 г яблук, 300 мл води та 1 кг калини;
  • відтисніть сік з калини та додайте до часточок яблук з водою;
  • варіть з цукром до загустіння.

З апельсинами

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

  • Калину та апельсини у пропорції 1:0,5 перемеліть з цукром;
  • всю масу перемішайте та розкладіть у банки.

Рецепт п’ятихвилинка

Рецепт з мінімальною варкою швидкісного варення:

  • закипіть воду з цукром та ваніліном;
  • додайте калину та проваріть 5 хвилин, повторіть через 5 годин.

Калина сушена

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

Сушіння калини можна проводити в духовці:

  • просушіть ягоди на рушнику;
  • укладіть на деко в один шар і сушіть при 55-60°C;
  • витягніть, коли ягідки зморщаться.

Корисні напої з калини на зиму

Компот

Заготовка калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

  • Поєднайте 2 кг калини з 0,75 л води та цукром;
  • бланшуйте плоди, засипте в банки, влийте сироп та стерилізуйте 15 хвилин.

Сік

  • Розім’яті ягоди залейте водою;
  • доведіть до кипіння, вичавте сік та з’єднайте з цукром. Підігрійте до кипіння, розлийте по пляшкам.
Читайте також:  10 покрокових рецептів салату "Наречена": найкращі варіанти приготування

Висновок

Заготовки з калини є цінним джерелом вітамінів у зимовий період. Незважаючи на те, що калина менш популярна, ніж інші ягоди, така кількість рецептів допомагає максимально реалізувати її потенціал. Варення, компоти і сік з калини не тільки смачні, але і доповнюють раціон корисними речовинами.

admin
Оцініть автора
Додати коментар