
Смажені гриби зі сметаною — це просте, економне, а головне — смачне блюдо. Воно швидко готується і служить хорошим гарніром. Бажано використовувати м’ясисті гриби, які дадуть аромат і наваристий бульйон для підливи. Наприклад, підійдуть гливи. Смажені з цибулею і сметаною, вони добре просочуються і самі пускають багато соку. Готувати таке блюдо дуже просто, рецепт з фото підкаже послідовність дій і потрібну кількість інгредієнтів.
Зміст
- Гливи в сметані на сковороді
- Гливи з картоплею в духовці зі сметаною
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Гливи в сметані на сковороді
Можна використовувати кисломолочний продукт будь-якої жирності. Чим він буде жирніше, тим густіше і калорійніше вийде блюдо.
Інгредієнти
- Гливи 500 г
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Сметана 3 ст. л.
- Олія соняшникова 2-3 ст. л.
- Часник 2 зубчики
- Перець чорний або запашний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Зелень для подачі 2-3 гілочки
На порцію
Калорії: 62.43 ккал
Білки: 2.31 р
Жири: 2.86 р
Вуглеводи: 7.03 р
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
Гриби переберіть і наріжте смужками товщиною до 1 див. Цибулю очистіть і нарубаєте дрібними кубиками.
Підготуйте глибоку сковороду. Вилийте рослинне масло і нагрійте його. Обсмажте цибулю до прозорого кольору з золотистим відтінком.
Додайте скибочки глив. Перемішайте. Посоліть, поперчіть і обсмажте протягом 10 хвилин.
Очистіть зубки часнику і нарубаєте їх на дрібні шматочки або скористайтеся давилкою. Додати до засмажки. Якщо ви бажаєте отримати більш ніжний смак, можете опустити цей інгредієнт.
Додайте сметану. Варіть 8-10 хвилин, постійно помішуючи. Кришкою накривати сковороду не потрібно. Гливи пустять сік, тому необхідно буде почекати, щоб зайва рідина випарувалася і підлива загусла.
Для прикраси страви використовуйте кріп, петрушку або зелену цибулю. Обполосніть зелень, обтрусіть. Дрібно наріжте і додайте в грибну підливу перед подачею.
Порада: для приготування такої страви використовуйте тільки свіжі гливи, вибирайте пружні гриби, з цілою головкою. Заморожені напівфабрикати прибережіть для супів – на сковороді вони можуть стати «гумовими».
Гливи з картоплею в духовці зі сметаною
Смажені гриби — це не тільки доповнення до основної страви. Вони служать компонентом для найсмачнішої картоплі, запеченої в духовці. Вибирайте однаковий картопля, віддавайте перевагу щільним сортам, які не розвалюються при тепловій обробці.
Читайте також: Маслюки, смажені в сметані з цибулею на сковороді – рецепт приготування з фото
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 6
Енергетична цінність
- калорійність – 318.97 ккал;
- білки – 9.89 р.
- жири – 9.89 г;
- вуглеводи – 47.54 р.
Інгредієнти
- гливи – 500 г;
- картопля – 1.5 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сметана – 100 г;
- твердий сир – 50 г;
- масло вершкове – 20 г;
- олія соняшникова для запікання – 1 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- перець чорний – за смаком.
Покрокове приготування
- Увімкніть духовку, разгоните її до 180-190 градусів.
- Очистіть цибулю. Його дрібно нарубаєте. Розігрійте сковороду, розтопити на ній шматочок масла. Обсмажуйте цибульку до легкої золотавості.
- Вимийте гриби переберіть. Наріжте їх на великі шматки. Надішліть гливи до цибулі і обсмажуйте на середньому вогні. Гриби повинні пустити сік. Коли рідина випарується, і ви отримаєте бажану консистенцію, погасіть вогонь.
- Поки готуються гриби, очистіть картоплю і вимийте її. Поріжте великими кружечками або скибочками.
- Дістаньте глибоку жароміцний посуд. Змастіть рослинною олією. Викладіть картоплю. Посоліть і приправте перцем.
- Додайте грибну зажарку і щедро полийте сметаною. Натріть сир і посипте їм страву.
- Надішліть картопля з вешенками в духовку на 40 хвилин. Картопля має рівномірно пропектися, а сир повністю розтанути і утворити хрустку скоринку.
Порада: деякі кулінари радять попередньо злегка обсмажити картоплю, приблизно 3-4 хвилини, і тільки потім запікати її, але час приготування зменшити на 10-15 хв.
Гливи, смажені в сметані — це відмінне доповнення до каші або макаронів. А якщо додати до них картопля, ви отримаєте смачне і поживне блюдо, яке відмінно підійде для зимового раціону. Всі необхідні продукти доступні, а рецепт зрозумілий і простий настільки, що впорається навіть новачок!