
Як тільки ви наріжете салат зі свіжих овочів – помідорів, огірків, солодкого перцю, цибулі, то відразу з’являється нестримне бажання з’їсти все до останнього шматочка. На жаль, взимку такого задоволення доставити собі не можна. Але господині вийшли з положення, створивши десятки рецептів консервування різноманітних овочевих салатів, які відрізняються комбінаціями інгредієнтів і способами заготівлі. Ми вибрали для вас кілька найпростіших, цікавих і смачних – спробуйте, не пошкодуєте!
Зміст
- Салат на зиму з помідорів, огірків, перцю та цибулі на зиму, шарами
- Салат з огірків, помідорів, перцю, цибулі, моркви без стерилізації
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
Салат на зиму з помідорів, огірків, перцю та цибулі на зиму, шарами
Завдяки особливому способу укладання овочів в банку, вони зберігають свою форму і виглядають дуже привабливо. Перемішати таку закуску можна безпосередньо перед подачею на стіл.
Порада: оцет в рецепті іноді замінюють лимонною кислотою – на 1 л води потрібно 2 чайні ложки порошку.
Інгредієнти
- помідори 1,5 кг
- солодкий перець 1,5 кг
- огірки 1,5 кг
- цибуля 1,5 кг
- чорний перець-горошок 10 шт.
- оцет 9% 150 мл
- вода 1 л
- цукор 40 г
- сіль 20 г
На порцію
- Калорії: 25 ккал
- Білки: 0.9 м
- Жири: 0 м
- Вуглеводи: 5.3 г
Стерилізуйте банки. Краще всього використовувати літрові або 650-грамові. Ретельно вимийте їх водою з миючим засобом або харчовою содою, промийте і поставте в духовку при 150 градусах на 15 хвилин.
Добре промийте всі овочі і розкладіть на столі на рушниках, щоб обсушити. До речі, для салату вони підійдуть будь-які: зіпсовані, різної форми, трохи перезрілі. Щоправда, останнє не поширюється на томати: якщо плоди будуть надто стиглими, то перетворяться на кашу.
Огірки поріжте кружальцями. Обов’язково пробуйте частина, яка кріпилася до стебла, тому що вона часто може гірчити.
У помідорів видалити щільну частину біля місця кріплення плодоніжки і наріжте їх невеликими шматочками однакового розміру.
Цибулю очистіть від лушпиння і нашаткуйте кільцями не занадто тонко. У товщину вони повинні бути 3-5 мм.
У солодкого перцю видаліть хвостик, серцевину з насінням і перетинки. Поріжте його на тонкі довгі скибочки.
На дно банок киньте по кілька горошин чорного перцю і викладіть салат шарами: спочатку огірки, потім помідори, цибулю і болгарський перець, поки не заповніть ємність доверху. Шари можна робити тонкими і повторювати, а можна викласти всі овочі по одному товстому шару.
Приготуйте маринад. Закип’ятіть воду, всипте сіль і цукор. Поваріть хвилин 5, потім влийте оцет і зніміть з плити. Відразу ж залийте маринадом салат в банках.
Дно глибокої каструлі застеліть махровим рушником. Викладіть в неї баночки з салатом і наберіть воду по “плечики” ємностей. Накрийте заготовки кришками і поставте затискачі або щось важке зверху. Надішліть посуд на плиту і стерилізують консервацію з моменту початку кипіння 15 хвилин.
- Вийміть банки з окропу і закатайте. Перекиньте догори дном і укутайте. Коли салат охолоне, перенесіть заготовки в прохолодне місце, куди не потрапляє сонячне світло, де вони зберігатимуться до того як потрібні.
Порада: цей рецепт, ви можете урізноманітнити, якщо додасте, наприклад, один-два шари нарубаної зелені петрушки, або кілька шматочків пекучого перцю, або подрібнений зубок часнику. Також дуже смачно поєднання з нашаткованої свіжою капустою – це ще один популярний варіант консервації.
Салат з огірків, помідорів, перцю, цибулі, моркви без стерилізації
Ця закуска робиться значно простіше, тому що не вимагає варіння маринаду. Всі овочі готуються у власному соку.
Читайте також: Квашена капуста з кмином: рецепт на зиму
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 30
Енергетична цінність продукту
- білки – 0.9 г;
- жири – 3.3 г;
- вуглеводи – 4.7 м;
- калорійність – 52 ккал.
Інгредієнти
- помідори – 1 кг;
- огірки – 1 кг;
- перець солодкий – 500 г;
- ріпчаста цибуля – 150 г;
- морква – 150 г;
- часник – 50 р;
- соняшникова олія – 100 мл;
- оцет 9% – 60 мл;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – 40 р.
Процес приготування
- Вимийте помідори, виріжте місця, де кріпилася плодоніжка, і нарубаєте кожен томат на 6 часточок. Якщо овочі великі, то на більшу кількість.
- Солодкий перець теж промийте, видаліть насіння і перегородки. Поріжте його на півкільця товщиною близько полусантиметра.
- Почистіть моркву, наріжте її тонкими кружечками поперечно. Якщо коренеплід попався великий, то ріжте спочатку уздовж навпіл, а після вже пластинками.
- Зніміть з лушпиння цибулі, нарубаєте його півкільцями, не дуже тонко.
- Огірки вимийте, наріжте кружальцями або півколами приблизно такої ж товщини, як і цибуля. Обов’язково пробуйте місця біля хвостика на наявність гіркоти.
- Огірки, помідори, перець, морква, цибуля змішайте у великій емальованій каструлі або в казані, посоліть і полийте олією. Залиште сполучені інгредієнти на півгодини, щоб овочі пустили сік.
- Після цього поставте ємність з салатом на плиту на повільний вогонь. Як тільки вміст почне кипіти, засічіть час, і варіть півгодини, періодично акуратно помішуючи. Видавіть часник в приготоване блюдо і поваріть ще 5 хвилин.
- Додайте в салат оцет і зніміть з плити. Тут же розкладіть по стерилізованим банкам і залийте що виділився в процесі варіння соком. Загорніть ємності, перекиньте догори дном і укутайте теплою ковдрою. Після повного охолодження приберіть заготовки в льох.
Важливо: не додавайте в салат йодовану сіль. У домашньої консервації вона здатна спровокувати процеси бродіння, і заготовка буде зіпсована. Використовуйте тільки звичайну кухонну сіль.
Звичайно, за смаком ці салати відрізняються від свіжих літніх, але все-таки частинку тепла і величезна кількість вітамінів вони зберігають. Їх можна подавати до вечері в якості готової закуски, або доповнювати новими інгредієнтами – приміром, свіжою зеленню, зеленим горошком і т. д. Так що закочуйте побільше такого яскравого, корисного “асорті” і насолоджуйтесь! Приємного апетиту!